Flitsscheiding per sms: het mag volgens de sharia

Beeld ANP

Het scheidingsrecht heeft in de moslimwereld in de afgelopen decennia veel ontwikkelingen doorgemaakt. De mogelijkheden van vrouwen om te scheiden zijn bijvoorbeeld toegenomen, zeker als hun rechten verankerd liggen in een stevig contract. De tijd dat alleen een man het huwelijk kon beëindigen is voorbij. Tegenwoordig kunnen in veel moslimlanden ook vrouwen het initiatief nemen tot een scheiding.

Voor de man blijft het wel gemakkelijker, de korte formule 'Ik verstoot je' is nog altijd voldoende. De moderne techniek heeft het nog simpeler gemaakt, een sms'je volstaat. Kenners van de sharia hebben dat bevestigd. De sharia is beslissend, want ook landen waar overigens een seculiere wetgeving geldt, passen meestal de sharia toe bij huwelijks- en erfrecht.

Bij een sms hoeft een man zijn vrouw niet in de ogen te kijken. En een sms is ook gemakkelijker dan het schrijven van een brief, een andere traditionele manier van verstoting. Niet iedereen is het met deze schrale methode van scheiding eens. In een stad in Java brak er vorige week een opstand uit tegen een districtshoofd van 40 die zijn bruid van 17 na vier dagen verstootte, per sms. Ze was zijn tweede vrouw en hij wees haar de deur omdat zij geen maagd meer zou zijn geweest.

De bruiloft had hem 26.000 dollar gekost, mokte de hoogwaardigheidsbekleder. Betogers hadden geen boodschap aan dat zelfbeklag, eisten zijn aftreden en verbrandden zijn foto's. Hij bood zuinige excuses aan, zei erbij dat de sharia hem steunde.

Ook andere moslimlanden kennen sms-scheidingen, zoals Tadzjikistan in Centraal-Azië. Een groot deel van de mannelijke bevolking daar werkt in Rusland of andere buitenlanden en stuurt van daaruit scheidings-sms'jes, soms in dolle drift, bijvoorbeeld na een telefonische ruzie.

Niet alle vrouwen zijn verdrietig over zulke flitsscheidingen. En mannen hebben wel eens spijt. Ze betogen dan dat de scheiding ongeldig is, vanwege de blinde emotie. In Saoedi-Arabië heeft dat soort berouw weinig kans meer. Een vrouw daar was dolblij met de bevrijdende sms van haar verwenste echtgenoot. Toen hij terugkrabbelde ging ze naar de rechter, die de scheiding bekrachtigde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden