Flirten op de brommer is passé in Atjeh

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Homo's mochten er al geen seks hebben, alcohol en gokken waren er reeds verboden, en in de toekomst mogen mannen en vrouwen er ook niet meer samen op een brommer rijden - als ze ongetrouwd zijn althans. In Noord-Atjeh, een district in de Indonesische provincie Atjeh met een half miljoen inwoners, nemen ze de islamitische wetgeving (sharia) heel serieus. Het lokale parlement nam de nieuwe brommerwetgeving vorige week aan, waarna die nu nog slechts goedgekeurd hoeft te worden door het provinciebestuur. In de wet is ook een verbod op live muziek en een verbod op gemengde middelbare scholen opgenomen. De nieuwe regels moeten na een overgangsperiode over een jaar ingaan.

Doel van de nieuwe mores is dat de Atjehers kuiser met elkaar om leren gaan. "Als ongehuwde mensen dicht bij elkaar op een brommer zitten, kan dat tot zondige handelingen leiden, en dat is tegen de sharia", zegt lokaal parlementariër Fauzan Hamzah tegen persbureau AFP. "We doen ons best om in Noord-Atjeh langzamerhand alle zonde uit te bannen."

Sinds vorig jaar is homoseksuele seks verboden in de hele provincie Atjeh, op straffe van honderd slagen met een rieten stok. Hamzah noemde nu ook een officiële berisping, boetes en verbanning als mogelijke repercussies.

Atjeh kent sinds het in 2001 meer autonomie verwierf als enige Indonesische provincie de sharia. Het overwegend islamitische Indonesië heeft buiten Atjeh een seculiere wetgeving, waarin bijvoorbeeld homoseksualiteit niet verboden is. Daarmee is het land vooruitstrevender dan veel andere landen in de regio.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden