Update

Flinke tik op vingers hbo Zwolle, Zijlstra: Opleiding journalistiek desnoods sluiten

Exterieur van het gebouw waarin de opleiding journalistiek van Windesheim huist. © ANP Beeld
Exterieur van het gebouw waarin de opleiding journalistiek van Windesheim huist. © ANP

Hogeschool Windesheim in Zwolle gaat alle diploma's die het de afgelopen twee jaar heeft uitgereikt aan studenten journalistiek opnieuw bekijken. In totaal gaat het om ruim 200 diploma's. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft aan de NOS laten weten dat als de opleiding niet snel verbetert, die moet sluiten.

Nicole Besselink/Redactie

De onderwijsinstelling is op de vingers getikt door een visitatiecommissie die het niveau van hbo-opleidingen toetst in opdracht van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Het eindniveau waarmee Zwolse journalistiekstudenten de hogeschool verlaten, is niet altijd hbo-waardig, concluderen de onderzoekers. Het is bovendien niet duidelijk hoe docenten tot hun cijfers komen.

Drie studenten die vandaag zouden afstuderen, krijgen hun diploma niet.

Dramatisch
Officieel moet de NVAO haar oordeel over de opleiding nog vellen. Dat zal komende maand gebeuren, als Windesheim kans heeft gekregen om op het rapport te reageren. "Maar bij een slecht rapport gaan we niet positief besluiten", stelt de NVAO. Naar verwachting krijgt de hogeschool een jaar om de opleiding te verbeteren. Lukt dat niet, dan kan de NVAO de accreditatie stopzetten. De hogeschool licht personeel en studenten vandaag in. Daarbij trekt de school het boetekleed aan, zegt collegevoorzitter Albert Cornelissen, die de conclusies 'dramatisch' noemt.

De opleiding heeft als zelfstandige afdeling jarenlang te vrij kunnen werken, aldus Cornelissen. Andere opleidingen keken niet over hun schouder mee. Docenten dutten daardoor in, waardoor het niveau ongezien terugliep. "Docenten hadden het idee dat alles goed ging, maar hadden hogere eisen moeten stellen aan studenten", aldus Cornelissen.

Van fraude wil de collegevoorzitter niets weten. "Ik zou het vreselijk vinden als dat woord nu aan onze opleiding gaat kleven. De context is heel anders." Docenten maakten hun fouten volgens hem niet bewust.

Sluiten
Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra heeft vandaag aan de NOS laten weten dat als de opleiding journalistiek niet snel verbetert, die moet sluiten. De staatssecretaris meent: 'Het is een noodzakelijke ingreep, want de waarde van een diploma mag nooit en te nimmer ter discussie staan. Je ziet nu ook dat wij de teugels stevig hebben aangetrokken, waardoor hogescholen hier scherper op zijn en er misschien ook wel meer van dit soort gevallen boven tafel komen.'

Zijlstra noemt het wel goed dat de problemen naar buiten zijn gekomen op het moment dat die werden geconstateerd.

Inholland
Het bestuur van Windesheim heeft contact gezocht met Inholland. Die hogeschool kwam vorig jaar in opspraak omdat het diploma's had afgegeven die niet hbo-waardig waren. "Wij willen net zoals bij Inholland de hiaten in kennis repareren met herstelprogramma's", zegt Cornelissen. "Daar zullen geen kosten voor studenten aan verbonden zijn. Het is voor hen al heel zuur en vervelend."

"Windesheim is van harte welkom om ons regime over te nemen", zegt bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Inholland. "Wij hebben door nood ingegeven expertise opgebouwd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden