Flinke groei voor Triodos Groenfonds

AMSTERDAM - Het vermogen van het Triodos Groenfonds is in het eerste halfjaar met ruim 20 procent gestegen tot 124 miljoen gulden. De AEX-index steeg in dezelfde periode met bijna 30 procent. De beleggingsinstelling financiert voornamelijk projecten voor biologische landbouw en duurzame energie. Het komende halfjaar verwacht het fonds een niet nader omschreven “verdere groei”.

Het Triodos Groenfonds is op 27 juni ontstaan uit drie kleinere groene beleggingsfondsen van de Triodos Bank: het Biogrond Beleggingsfonds, het Windfonds en het Groene Beleggingsfonds. De drie bleken te klein om effectief en efficiënt te kunnen zijn, constateerde de bank.

De fusiekosten - ongeveer een half miljoen gulden - zijn ineens ten laste van het resultaat gebracht, dat toch steeg van 1 miljoen naar 1,9 miljoen gulden. Het totale beleggingsresultaat bedraagt 5,7 miljoen, ofwel 5,28 gulden per aandeel. Sinds 29 juni vindt een doorlopende uitgifte van aandelen plaats. Het fonds is genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, waar het bescheiden omzetten boekt. De koers is redelijk stabiel rond de 120 gulden.

Voor particulieren is een erkend groenfonds aantrekkelijk, omdat het dividend onbeperkt belastingvrij is. Daarmee wordt het brutorendement van het Triodos Groenfonds gelijk aan het nettorendement.

Het percentage in 'groen' belegde middelen van het Triodos Groenfonds bedraagt 74,6. Een minimum van 70 is vereist om te voldoen aan de wettelijke eis van een fiscale groenregeling. Van het totaal in groenprojecten belegde vermogen van het Triodos groenfonds zit de helft in biologische landbouw, 38 procent in windenergie en 12 procent in projecten op het gebied van duurzaam bouwen, milieutechnologie en natuur en landschap.

De groenregeling is per 1 januari verruimd en opengesteld voor groenprojecten in het buitenland. In dat kader verwacht het fonds een eerste buitenlandse lening aan een zonne-energieproject te verstrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden