Flinke daling van racistisch getint geweld

Wilfred van de Poll redactie religie & filosofie

amsterdam – Het aantal racistische en extreem-rechtse geweldplegingen in Nederland is in 2009 met meer dan 30 procent gedaald. Geweld tegen moslims nam zelfs met meer dan 40 procent af. Geweld tegen Joden steeg wél.

Dit blijkt uit de ’Monitor Racisme & Extremisme’ die de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting deze week publiceerden. De onderzoekers baseren zich vooral op cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten.

In 2009 werden 148 incidenten gemeld. Dat is een daling van 31,5 procent ten opzichte van 2008. Een ’historisch laagtepunt’, aldus de onderzoekers: 148 is het laagste aantal incidenten sinds 1992, het jaar waarop ze cijfers begonnen bij te houden van racistisch geweld in Nederland.

Als verklaring noemen de onderzoekers het feit dat er minder extreem-rechtse straatactivisten actief zijn. Ook het verdwijnen van de zogeheten ’Lonsdalejongeren’ speelt een rol – Lonsdale is een kledingmerk dat geliefd was bij bijvoorbeeld gabbers, onder wie veel racistisch getint geweld voorkwam.

Onderzoeker Peter Rodrigues zegt ’aangenaam verrast’ te zijn door de onderzoeksresultaten. Vooral het afnemen van geweld tegen moslims – van 89 incidenten in 2008 naar 52 in 2009 – noemt hij verheugend.

Hij nuanceert die cijfers wel. „Wij tonen in ons onderzoek niet meer dan het topje van de ijsberg. Slechts 11 à 12 procent van de slachtoffers, bleek onlangs uit onderzoek, meldt racistisch geweld ook.”

Uit het feit dat er minder meldingen zijn kun je daarom niet meteen afleiden dat er ook echt minder geweld voortkomt, aldus Rodrigues. „Je moet ook rekening houden met de mogelijkheid dat mensen het afgelopen jaar minder vaak klachten hebben geuit. Of dat ze racisme als normaler zijn gaan beschouwen.”

Geweld tegen Joden nam het afgelopen jaar toe, tegen de dalende trend in – van 14 incidenten in 2008 naar 18 in 2009. „Hoewel bij antisemitisme in Nederland vaak gedacht wordt aan bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren”, stelt Rodrigues, „laat de monitor een ander beeld zien: in slechts één van de 18 gevallen was de dader een allochtoon.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden