Flexwerken: 'Zeker doen, maar niet te veel'

Beeld anp

Zelf bepalen hoe laat je begint en weer naar huis gaat, in deeltijd werken of digitaal contact houden met je collega's. De meeste werknemers zijn maar wat blij met die flexibiliteit. Maar, zegt onderzoeker Daniel Possenriede, je kunt ook té flexibel zijn. Flexwerken moet je doseren.

Nederland is het flexland bij uitstek. In 2012 bepaalde 45 procent van de werknemers regelmatig de eigen begin- en eindtijden, 49,8% procent werkt in deeltijd. Bijna een op de drie mensen werkt minstens één keer per week thuis. Qua flexibele tijden wijken we weinig af van de rest van Europa, Nederland is wel koploper in deeltijdwerk.

Possenriede onderzocht voor zijn proefschrift aan de Universiteit Utrecht de verschillende vormen van flexwerk en het effect op arbeidsbeleving, carrière, ziekteverzuim en aantal werkuren.

Werknemers zijn vooral content met de flexibele arbeidstijden. Flexwerkers zijn meer tevreden met hun baan en de afstemming tussen werk en privé verloopt soepeler. Zij zijn minder vaak en ook minder lang ziek.

Slecht voor carrière

Volgens Possenriede profiteren zowel werkgevers als werknemers van 'Het Nieuwe Werken'. Maar als we erin doorslaan steken de negatieve gevolgen de kop op. Het motto is niet: meer flexwerken is beter.

Zo is veel thuiswerken slecht voor de carrièrekansen. "Je moet zichtbaar zijn op de werkvloer om kans te maken op promotie. Anderen beoordelen hoe betrouwbaar je bent. Je hoeft niet eens direct contact te hebben met collega's, alleen je aanwezigheid maakt al verschil. Veel thuiswerken verkleint je carrièrekansen. Van deeltijders wisten we al dat ze weinig kans maken op promotie."

Tegenbeweging
In de Verenigde Staten is de tegenbeweging tegen flexwerken al waarneembaar. Bedrijven als Yahoo en Hewlett Packard hebben de vrijheden van hun werknemers weer ingeperkt. Medewerkers worden weer op kantoor verwacht omdat flexwerken niet bevorderlijk bleek voor innovatie en de onderlinge samenwerking.

"Het nadeel van thuiswerken is dat bedrijven hun werknemers niet goed in de gaten kunnen houden. Flexwerken vraagt veel vertrouwen. Het is niet altijd meetbaar hoeveel werk iemand verricht. Bovendien prikkelen werknemers elkaar niet zoals ze op de werkvloer doen. Ze kunnen van elkaar leren of juist proberen een collega te overtreffen."

Meer maatregelen
Vaak wordt aangenomen dat werknemers bereid zijn meer uren te werken als ze flexibele tijden mogen hanteren. Possenriede ziet dit effect niet in zijn onderzoek. Hij is dan ook sceptisch over het inzetten van flexwerkmogelijkheden om Nederlanders langer te laten werken. "Minister Dijsselbloem betoogde onlangs dat werknemers meer uren moeten werken om de economie te stimuleren. Daar is een hele bundel maatregelen voor nodig, alleen flexibiliteit aanbieden is niet genoeg."

Possenriede verwacht dat de populariteit van flexwerken de komende jaren nog meer zal toenemen. Hij adviseert een goede mix te vinden tussen flexwerken en tijd op kantoor. "Bij teveel deeltijd- en telewerken nemen de negatieve effecten de overhand. Bij thuiswerkers kan de grens tussen werk en privé vervagen. Een goede afstemming zorgt dat zowel werknemers als werkgevers profiteren van flexwerk."

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden