Flexitariërs in meerderheid op Vega-feestje

Niets is zo eenzaam als alleen op een feestje zijn. Daar sta je dan, naar jezelf te kijken in spiegelende ruiten, de houding op 'zelfverzekerd', drankje in de ene en je Blackberry in de andere hand, moed zoekend voor een Gesprek Met Een Onbekende. Gelukkig: de lancering van Vega magazine, een Sanoma-tijdschrift voor de 4,5 procent vege- en flexitariers in Nederland, bleek vooral een feest der herkenning. BoCinq stond bomvol, en eigenlijk alleen met collega-bladenmakers en journalisten.

Een thuiswedstrijd, dus.
Hee, Victoria Koblenko! Gezellig. Meteen maar even de vegavraag. Antwoord: ja, behalve in restaurant Envy (want daar is het te exclusief om niet op te eten). Daar was ook gasthoofdredacteur van de eerste 'Vega', Leon Verdonschot, en Vega-hoofdredacteur Debby Gerritsen, Eva Hoeke (van modeglossy Jackie), schijfster Susan Smit, columniste Hanna Bervoets en actrice Anna Drijver. Die laatste twee kende ik trouwens dan weer niet persoonlijk. Of ik een foto mocht maken? 'Tuurlijk!' Nou heeft mijn camera niet echt de uitstraling van een professionele tool. En ik was wat uit balans, want, het was toch Anna Drijver. De dames wilden kijken hoe mijn foto's eruit zagen. Niet goed. Want: onscherp, overbelicht, teveel been of gewoon niet mooi. Anna tekende met haar vingers een rechthoek in de lucht. Wel vijf keer. Dít moest ik fotograferen. Zó. Alleen de gezichten van Hanna en haar. Ik zweette. Jemig, wat was het hier eigenlijk warm. Concentratie. Klik. Gelukt.

Of ze ook mee hadden gewerkt aan Vega?
Zucht. Ja, nee, niet echt, wel gevraagd. Misschien het volgende nummer. Hanna was geen vegetariër. Flexitariër, ja dat wel. Eigenlijk was iedereen hier flexitariër. Behalve Leon Verdonschot dan. En Anna Drijver. Die keek steeds een beetje geërgerd als ik een vraag stelde. Misschien verstond ze me niet goed. Al wordt er ook over haar gefluisterd dat ze niet echt aardig is. Gelukkig stonden daar Antoinette Scheulderman (topinterviewster), Mark Koster De Pers) en auteur Robert Vuijsje. Koster vroeg zich af of Vega 'actueel was': stond de vleestaks van Marianne Thieme erin? Het kon Scheulderman weinig schelen. Die was haar hakken aan het verwisselen voor flatjes.

Het was bomvol.Flexitariërs zijn hip, dat is duidelijk. Vuijsje wilde ook wel wat kwijt over Thieme. Dat het überhaupt idioot was dat we een partij voor dieren hadden. "Wij zijn veel te verwend." Ik beaamde, maar zei ook: "Het zou nog verwender zijn als we zoiets niet hadden." Hier sprak vooral de oud-hoofdredacteur van een ander groen blad - 'mijn' GREEN.2 ging dit jaar ten onder aan een gebrek aan adverteerders. Uitgever Wouter Verkennis hield het erop dat het 'vooralsnog een eenmalige uitgave' betrof. Vega-hoofdredacteur Gerritsen stuurt aan op vier keer per jaar.

De enige kritiek hield verband met de naam van het blad.
Vega. Een styliste dacht dat het blad over Vegas ging en had tijdens een shoot voor Vega dus 'juist' veel leer en bont bij zich. Een ander: "Het klinkt zo streaker-achtig". Die had ongelijk: we zien prachtige foto's van schrijfster Renske de Greef, mooie interviews, een column van oppervegetariër Jort Kelder, een ode van Nico Dijkshoorn aan zijn varken. Een blad waar het enthousiasme vanaf spat. Stoer, eerlijk, intelligent en warm: net als het feestje. En hopelijk ook alle toekomstige edities van 'Vega'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden