Flexibel C&A kan wel wat klappen opvangen

warenhuis | Analyse | C&A heeft last van hetzelfde stoffige imago als V&D. Toch zal C&A niet zo snel omvallen.

Het is makkelijk om C&A en V&D op een hoop te gooien. Zeker nu blijkt dat C&A volgend jaar vier winkels gaat sluiten, waaronder het pand op Vredenburg in Utrecht.

Net als V&D, dat eind vorig jaar failliet ging, heeft C&A een geschiedenis van meer dan een eeuw. Net als V&D lijkt C&A er niet meer in te slagen aansluiting te vinden bij de moderne consument. Maar wie beter kijkt naar de twee winkelbedrijven, ziet dat er ook verschillen zijn. Verschillen die maken dat C&A waarschijnlijk niet zo snel failliet zal gaan als V&D.

V&D is ooit begonnen als familiebedrijf, maar daar kwam in 1995 een einde aan toen de keten naar de beurs ging. Uiteindelijk belandde de keten in handen van durfinvesteerders. Halverwege de jaren nul verkochten deze investeerders de panden van het winkelbedrijf. Dit tafelzilver leverde beleggers een mooi rendement op, maar zadelde het bedrijf op met een bont gezelschap van vastgoedeigenaren. Dit maakte het voor V&D lastig om, toen het water de keten in 2014 en 2015 aan de lippen stond, locaties te sluiten of een lagere huur te betalen. De keten zat vast aan contracten en daarmee vast aan een te groot aantal vestigingen. De directie moest met de vele verhuurders om tafel om te kunnen overleven.

Zelfs na het faillissement bleef het bonte gezelschap verhuurders de keten parten spelen. CoolCat-ondernemer Roland Kahn wilde begin 2016 een doorstart bewerkstelligen, maar het lukte hem niet om met al de verschillende spelers tot een overeenkomst te komen.

In tegenstelling tot V&D is C&A een winkelbedrijf dat veel van zijn eigen panden nog bezit. Tenminste, volgens vastgoedadviseur Colliers zijn veel van de C&A-panden in handen van vastgoedbedrijf Redevco, dat net als C&A eigendom is van de familie Brenninkmeijer. Dat maakt dat C&A een stuk meer ruimte heeft dan V&D om eventuele tegenslagen op te vangen.

C&A kan veel makkelijker de keuze maken om locaties te sluiten, als deze niet meer voldoende opleveren. Zo kan de winkelketen in deze moeilijke tijden voor modeverkopers de keuze maken om langzaam en zonder al te veel gevolgen voor het personeel in te krimpen. Daarin past het recente besluit om vier filialen in 2017 op te heffen.

En, ook anders dan V&D: C&A is nog altijd in handen van de familie die het bedrijf in 1841 oprichtte. Deze familie is ook nog eens zeer gefortuneerd. Volgens tijdschrift Quote zit de familie op een vermogen van 22 miljard euro. V&D was in handen van durfinvesteerders, niet het soort eigenaar dat eindeloos bereid is om verlies te draaien. Een groot familiebedrijf is daartoe vaak meer bereid. Al was het maar voor de volgende generatie.

C&A: we openen ook nieuwe winkels

C&A bevestigde gisteren dat het vier winkels gaat sluiten. Volgens het bedrijf is het openen en sluiten van bepaalde locaties 'een vast onderdeel van het beheer van het winkelbestand'. Over de financiële prestaties van de betreffende winkels of van C&A Nederland wil het bedrijf niets zeggen. Wel benadrukt de winkelketen dat de medewerkers hun baan behouden en in nabijgelegen filialen aan de slag gaan. Verder wijst C&A erop dat het in Almere en Amsterdam winkels heeft heropend volgens een vernieuwd winkelconcept. Ook is vorig jaar een nieuw filiaal geopend in Nijkerk. Meer dan zestig andere winkels zijn opgefrist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden