Flevoland wil afschot van duizendedelherten in de Oostvaardersplassen

null Beeld Bram Petraeus
Beeld Bram Petraeus

Staatsbosbeheer moet naar schatting duizend edelherten in de Oostvaardersplassen doden, zo hebben gedeputeerde staten van Flevoland besloten.

Het afschieten begint eind volgende maand, na de bronsttijd. Het aantal grote grazers moet in opdracht van de provincie worden teruggebracht tot 1100, de helft van het aantal dat er nu in het gebied loopt.

De Raad voor Dierenaangelegenheden adviseerde tot afschot van edelherten, omdat vangen en herplaatsen die dieren te veel stress zou opleveren. Konikpaarden in de Oostvaardersplassen zullen wel worden gevangen. Zij worden herplaatst in natuurgebieden in Spanje, Bulgarije en Rusland. Ook heckrunderen zullen niet worden afgeschoten.

Volgens een advies van de commissie-Van Geel moeten er in het natuurgebied 490 edelherten overblijven. Volgende maand wordt er geteld hoeveel beesten er zijn in de Oostvaardersplassen. Dan wordt precies duidelijk met hoeveel dieren de populatie afgelopen lente en zomer is gegroeid.

Flevoland heeft ook laten onderzoeken of met anticonceptie het aantal grote grazers kan worden teruggebracht. Volgens de Universiteit Utrecht biedt dat op korte termijn geen oplossing. Tijdens het afschieten worden de toegankelijke delen van de Oostvaardersplassen hermetisch voor publiek afgesloten.

Lees ook:

Kat- en muisspel in de Oostvaardersplassen: 'Daar is de politie al!'

Trouw-redacteur Charlot Verlouw trok in de lente op met activisten die elke dag naar de Oostvaardersplassen gaan om de grote grazers bij te voeren. 'Ik sta weleens met een kofferbak vol hooi en de klep open langs de weg. Dan komt de politie naar mij toe en kan de rest voeren.'

En al die andere grote grazers in Nederland dan? Laten sterven of bijvoeren?

Edelherten op de Veluwe, damherten in de Waterleidingduinen en konikpaarden en gallowayrunderen in de kleine Maasvallei. Ook die hebben ’s winters honger, ook daarop wordt geschoten om de populatie in toom te houden en ook hen bijvoeren, waar de ophef in de Oostvaardersplassen mee begon, geldt als ongewenst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden