Flevoland vertrouwde bij aanleg natuurstrook te veel op Rijk

Te weinig contact met agrariërs over Oostvaarderswold

Het provinciebestuur van Flevoland heeft zich bij de planning van de natuurstrook Oostvaarderswold te zeer verlaten op financiering door de rijksoverheid. Omdat ze er van uitgingen dat alles in kannen en kruiken was, verwaarloosden Gedeputeerde Staten het contact met agrariërs in het gebied, en werden ook Provinciale Staten onvoldoende op de hoogte gehouden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Provinciale Staten van Flevoland naar de besluitvorming rond dit project. Toen bij het aantreden van het kabinet-Rutte bleek dat er bezuinigd moest worden, probeerde de provincie het project juist versneld uit te voeren, zodat de rijksoverheid voor een voldongen feit zou komen te staan. Dat pakte anders uit. Staatssecretaris Bleker (landbouw) schrapte de financiering en Flevoland verloor een rechtszaak tegen de Staat die was aangespannen om alsnog de aanvankelijk toegezegde 240 miljoen euro binnen te halen. De Raad van State haalde een definitieve streep door het project omdat de financiering niet langer was gegarandeerd.

Het Oostvaarderswold had een natuurstrook van 1800 hectare dwars door Flevoland moeten worden die het natuurgebied de Oostvaardersplassen had moeten verbinden met het Horsterwold in het westen. Edelherten zouden via deze corridor en de Veluwe, Duitsland kunnen bereiken.

De provincie is op uitdrukkelijk verzoek van het rijk in 2006 met de ontwikkeling ervan begonnen, en heeft op aandrang van het toenmalige kabinet de aanleg zelfs versneld omdat dit paste in het verbinden van natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De provincie hield er geen rekening mee dat er vanuit Den Haag ooit een andere wind zou kunnen waaien.

Toen Bleker twee jaar geleden de stekker uit het project trok, zocht Flevoland andere partners. Het Wereld Natuurfonds en het Flevolandschap schoven aan. Maar die gingen er wel van uit dat reeds toegezegd overheidsgeld kon worden gebruikt. Toen dit niet het geval bleek, en de Raad van State uitspraak deed, trokken deze partners zich terug.

Het rapport van de onderzoekscommissie schetst een sfeer van enthousiaste bestuurders, die vooral 'voortvarend' te werk gingen, en daarbij soms zulke grote stappen namen dat ze in dit dossier wel moesten struikelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden