Flevoland trotseert met natuurzone kabinet

null Beeld

De provincie Flevoland gaat tegen de zin van staatssecretaris Bleker (landbouw) op eigen houtje de robuuste natuurverbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe aanleggen. Bleker zette bij zijn aantreden een streep door dit plan omdat dit te kostbaar zou zijn en hij niet langer landbouwgrond wil opofferen voor natuur.

In het akkoord over de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten dat gisteren in Lelystad werd gepresenteerd, staat dat de coalitiepartijen VVD, PvdA, ChristenUnie en Blekers eigen CDA de ontwikkeling van het zogenaamde Oostvaarderswold zelf ter hand nemen, het kabinetsstandpunt ten spijt. In plaats van het Rijk, springen nu 'maatschappelijke en particuliere partners' financieel bij. Onbekend is nog wie dat zijn. De verdere ontwikkeling van de natuurverbinding zal de burger niets kosten, verzekeren de partijen.

Met het Oostvaarderswold naast het Horsterwold in Zeewolde ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van 15.000 hectare waardoor de edelherten uit de Oostvaardersplassen via de Veluwe Duitsland kunnen bereiken. Om het natuurgebied van ruim 1800 hectare te realiseren worden 35 boerenbedrijven verplaatst. De provincie heeft al meer dan 1000 hectare landbouwgrond verworven. De totale kosten worden geraamd op rond de 400 miljoen euro, waarvan het Rijk 240 miljoen heeft toegezegd. Flevoland houdt Bleker wel aan die oude financiële toezeggingen.

In het bestuursakkoord van het college van Flevoland wordt subtiel verwezen naar de grotere ruimte die het kabinet de provincies toedicht voor de inrichting van het landelijk gebied en voor het regionale beleid op het gebied van natuur, recreatie en toerisme. "Wij zijn bereid onze nieuwe verantwoordelijkheid op grond van het kabinetsbeleid te nemen", zo kaatsen de coalitiepartners de bal terug.

De samenwerking met maatschappelijke en particuliere organisaties wordt voortgezet als de robuuste verbinding eenmaal is aangelegd, aldus de provincie. "Daarmee voorkomen we een extra rekening voor onze inwoners." De natuurverbinding wordt in Flevoland gecombineerd met 'hoogwaardige extensieve recreatie'. De ontwikkeling wordt bovendien vertraagd en versoberd uitgevoerd, terwijl elders in de provincie gedupeerde boeren gecompenseerd worden. Nieuwe onteigeningen van agrariërs worden niet uitgesloten, staat in het akkoord, als een individuele grondeigenaar het functioneren van het ecologisch systeem van het gehele gebied in de weg staat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden