Flevoland De blik is nu buitendijks gericht

Hoe verder met een zelfstandig Flevoland, met zes gemeenten en 400.000 inwoners de kleinste provincie. Flevoland heeft een roerige tijd achter de rug. Toch niet de gevreesde fusie met Utrecht en Noord-Holland. En met de geplande natuurzone Oostervaarderswold sneuvelde in 2012 tussentijds ook het college van Gedeputeerde Staten. Maar de pioniersblik is weer naar voren gericht. Het politieke debat draait om economische groei om de hoge werkloosheid in vooral Almere en Lelystad te bestrijden.

De groeiruimte waar Flevoland beroemd om is, slinkt wel. Buitendijkse projecten krijgen nu aandacht. Veel partijen maken goede sier met Flevokust, een buitendijkse overslaghaven boven Lelystad, waarmee ze recent al instemden. Zeewolde legt een tulpvormig wooneiland aan. Nu is de vraag of Urk een buitendijkse werkhaven mag krijgen en of Almere buitendijks mag bouwen. Ruimte is er wel voor de Floriade 2022 in Almere. Maar mag dat provinciegeld kosten?

De plaatsing van extra windmolens in de winderige polders leidt traditioneel tot fel debat. Mogen er meer bij? Een ander hoofdthema, de ombouw van Lelystad Airport tot Schipholfiliaal, is een zaak van het Rijk. Gaat dit project door, hoe wordt deze nationale luchthaven voor vakantievluchten dan ontsloten per bus, trein en auto?

Quirijn Visscher

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden