Fleur en Alexander: het bekt toch nét iets minder lekker

Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas en Ingrid Weel

Het had het gouden duo kunnen zijn: Alexander en Alexandra. Maar het D66-congres besloot afgelopen zaterdag anders. Daar, in Eindhoven, werd niet Alexandra van Huffelen gekozen tot de nieuwe partijvoorzitter naast partijleider Alexander Pechtold, maar Fleur Graeper-van Koolwijk. En hoe goed Fleur ongetwijfeld is; Alexander en Fleur, dat bekt toch nét iets minder lekker.

Toch heeft Fleur ook wel een voordeel: mensen zullen haar niet snel verwarren met Alexander. Hoe anders was dat bij Ed Nijpels en Erwin Nypels. Nijpels mag dan nu een prominente VVD'er zijn; toen hij net de Kamer in kwam, zwom hij niet bepaald in de publiciteit. Bovendien werd hij verward met zijn Nypels-collega van D66.

De oud-VVD-minister heeft zijn huidige bekendheid mede te danken aan Henk Krol, toen nog persvoorlichter van de VVD-fractie, inmiddels fractievoorzitter van 50PLUS. Krol kocht veertig eieren bij de supermarkt, kookte ze net zo lang tot ze blauw aanliepen, stopte ze in veertig enveloppen en deed die op de bus naar alle parlementair journalisten die politiek Den Haag toen rijk was. In een begeleidend schrijven typte hij: 'je hebt drie eieren: een korte ei, een lange ij en een Griekse y. Daarnaast heb je ook nog een zacht gekookt ei en een hard gekookt ei. Bij D66 zit een Kamerlid met zo'n Griekse y, en bij de VVD hebben we er eentje met een lange ij'. De volgende dag stond Krols telefoon roodgloeiend. De hele dag werd hij gebeld door journalisten die geplette eieren uit hun brievenbus hadden moeten vissen. Maar het resultaat mocht er wezen, aldus de huidige 50plusser, want sindsdien weet iedereen wie Ed Nijpels is.

Vriezen
In 1994, toen Henk Krol al lang en breed bij de VVD vertrokken was, zat de liberale fractie met een soortgelijk probleem. Twee Kamerleden met precies dezelfde achternaam: Henk en wijlen Margreet Kamp, beiden afkomstig uit het Twentse land. In de huidige VVD-fractie zetelt Arno Rutte, al is die moeilijk te verwarren met zijn partijgenoot premier Mark Rutte.

Een paar jaar geleden werd het parlement bevolkt door vijf Vriezen: Klaas (PvdA), Jan (CDA), Bibi, Monique en Gijs (alle drie VVD) de Vries. En laten we vooral de Van Dijkjes niet vergeten! Jasper van Dijk is momenteel Kamerlid namens de SP, Otwin van Dijk behoort tot de PvdA-fractie en Tony van Dijck verblijft in de PVV-burelen. Na de Kamerverkiezingen van 2006 maakten de Van Dijkjes het nog iets bonter: toen telde zowel de SP- en de CDA-fractie elk een niet al te harige J.J. van Dijk, die het woord voerde op de portefeuille onderwijs. Hoe zeer ze ook op elkaar leken, een bloedband hadden ze (voor zover bekend) niet. Wie wel familie van elkaar zijn, zijn de oud-Kamerleden Jet en - daar hebben we hem weer - Ed Nijpels. Beiden begonnen in de VVD, maar Jet verliet de partij na een lokaal conflict om lijsttrekker te worden van het Algemeen Ouderenverbond.

Logo
Terwijl haar schoonbroer Nijpels inmiddels met de scepter zwaaide op het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijk ordening en milieu, werd de VVD-fractie aangevuld met Piet Blauw en Jan Dirk Blaauw. Piet was de creatieveling van het duo. 'Van zaad tot karbonaad' zei de boer- en landbouwwoordvoerder eens over de varkenssector.

Om hem en zijn collega uit elkaar te houden, kreeg Piet de koosnaam Boerenblauw toebedeeld. Zijn collega Jan Dirk die meer op had met defensie, werd in de wandelgangen Marineblauw genoemd. Hoewel marineblauw tevens de kleur is van het VVD-logo, bleek Jan Dirk uiteindelijk minder aan zijn partij verknocht dan je van een Kamerlid zou denken. In 2006 stapte hij over naar EenNL, de partij van de voormalige Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors en oud-LPF'er Joost Eerdmans. Blaauw belandt op plek achttien van de kandidatenlijst, en komt daarmee nog niet eens in de buurt van een Kamerzetel. Niet voor niets draaft hij twee jaar later op een holletje terug naar het oude, vertrouwde marineblauw van de VVD.

De mooiste namen ooit

1 Willem de Kwaadsteniet - ARP

2 Ep Wieldraaijer - PvdA

3 Aar de Goede - D66

4 Frans Goedhart - PvdA

5 Toon Loerakker - RKSP

6 Jan de Vreeze - KVP

7 Kees Kammeraad - VVD

8 Arie IJzerman - SDAP

9 Jopie Knol - KVP

10 Jan Knot - PvdA

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden