Fleur de Marie mag niet, Fleur-Marie wel
De voornaam 'Fleur de Marie' mag niet in Frankrijk. Een 13-jarig meisje dat deze naam draagt kreeg donderdag ongelijk van het Europese Hof voor de Mensenrechten, waar zij zich had beklaagd over de weigering van de Franse autoriteiten haar voornaam te registreren.
Fleur de Marie en haar familie klaagden dat de weigering van overheidsinstanties om haar naam te erkennen een inbreuk is op haar privé- en familieleven. Maar het hof bepaalde met zeven tegen twee stemmen dat dit geen schending van de Europese Conventie voor de Mensenrechten is.
Fleur de Marie (Bloem van Marie) is genoemd naar de heldin uit een roman van de 19e-eeuwse Franse schrijver Eugène Sue. Vrienden en familie spreken haar ook met deze naam aan.
De burgerlijke stand weigerde haar onder haar naam te registreren, omdat die niet voorkomt op de lijst van katholieke heiligennamen. Daarom staat ze in het geboortenregister te boek als '. . .' (blanco), gevolgd door haar tweede en derde voornamen.
Een rechtbank in Nanterre bepaalde in 1984 dat “een voornaam niet kan bestaan uit de combinatie van twee namen die verbonden zijn met een voorzetsel.” Wel stemde het hof ermee in het meisje te registreren onder de alternatieve naam Fleur-Marie. (Reuter, AFP)