Flets gezelschap leidt nieuw Egypte

President Morsi omringt zich met kleurloze technocraten Militairen op cruciale posten

IRIS LUDEKER

Wie dynamiek en de wilde frisheid van limoenen had verwacht, kwam gisteren bij de presentatie van de nieuwe Egyptische regering bedrogen uit. De nieuwe, partijloze premier Hisjam Kandil gaat een ploeg van vooral onbekende technocraten leiden. "Als ik een team met de meest onïnspirerende mensen had moeten verzinnen, was ik hierop uitgekomen", verzuchtte een analist.

Naar de nieuwe regering was door veel Egyptenaren met spanning uitgekeken. Het kostte president Mohamed Morsi ruim een maand om een kabinet te vormen. In die tijd passeerden veel namen de revue - zo zou islamist Morsi zijn liberale tegenstanders Amr Moessa en Mohamed ElBaradei hebben gepolst, evenals enkele ultra-orthodoxe salafisten. Kennelijk bedankten zij allemaal voor de eer. Zo lukte het Morsi niet om een nationale, brede regering samen te stellen. Hij selecteerde slechts twee vrouwen en één christen, en geen enkel lid van de revolutionaire jeugd. Zo kwam hij uit op een kabinet dat bestaat uit kleurloze types, die hij bovendien voor een deel overneemt uit de vorige regering. Die kwam nog onder auspiciën van de opperste militaire raad Scaf tot stand - de raad die de baas werd in Egypte nadat president Moebarak vorig jaar opstapte.

Nog steeds is de Scaf een belangrijke machtsfactor, waar Morsi niet omheen kan. Dat blijkt ook uit het feit dat veldmaarschalk Mohamed Tantawi, de leider van de Scaf, zijn positie als minister van defensie behoudt. De nieuwe minister van binnenlandse zaken is ook een generaal. Deze Ahmed Jama al-Din was tot nu onderminister op dit departement, waardoor mensenrechtenactivisten zich afvragen of hij de juiste persoon is om noodzakelijke hervormingen (betere gevangenissen, minder marteling) op deze post door te voeren.

Dat geldt in bredere zin voor de regering als geheel. Egypte kampt met grote economische problemen, arbeidsonrust en sektarische spanningen. De regering en de president moeten daarvoor oplossingen aandragen. Morsi beloofde bij zijn aantreden binnen honderd dagen orde op zaken te stellen op dgebied van veiligheid, brood, brandstof, reiniging en verkeer. Hij formuleerde tientallen doelstellingen waar hij op afgerekend kan worden. Na dertig dagen heeft de president volgens de site morsimeter.com pas één doel bereikt: een campagne die het publiek erop wijst afval niet op straat te gooien. Hij, en nu ook zijn kabinet, heeft het niet makkelijk: vlak voor Morsi's verkiezing ontbond de Scaf het parlement en nam diens taken over. De militairen kunnen daardoor Morsi's beleid maken of breken, en in ieder geval: vertragen. Mogelijk heeft Morsi daar al rekening mee gehouden, bijvoorbeeld door zijn eigen Moslimbroederschap wat uit de wind te houden: slechts vier van de ministers komen uit de partij. Mocht de regering niets voor elkaar krijgen, dan kan de Broederschap niet de schuld krijgen.

Omstreden telegram aan Israël
Mohamed Morsi krijgt niet alleen kritiek op zijn ministersploeg en zijn weinig flitsende beleid tot nu toe, daarnaast gaat het ook niet lekker met zijn buitenlandse beleid. Deze week was er een pijnlijk incident met Israël, toen Morsi ontkende dat hij een telegram aan president Peres had gestuurd. Daarin bedankte de Egyptenaar zijn Israëlische collega voor een gelukswens vanwege het begin van de ramadan, en sprak hij de wens uit dat het vredesproces in het Midden-Oosten weer van de grond komt. Peres maakte Morsi's boodschap dinsdag openbaar. Volgens Israël zou het telegram verstuurd zijn vanaf de Egyptische ambassade in Tel Aviv, en was er contact over het openbaar maken van de tekst. Morsi's woordvoerder ontkende met klem dat zijn baas een brief had gestuurd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden