De SerieFleabag

‘Fleabag’ is schaamteloos eerlijk en heerlijk shockerend

Fleabag zoekt graag rechtstreeks contact met de kijker.

De comedy ‘Fleabag’ is overladen met Emmy’s, maar nu pas is deze moderne Bridget Jones op de Nederlandse tv te zien.

Om de zoveel tijd kijkt de Londense dertiger Fleabag rechtstreeks in de camera om commentaar te geven op wat haar overkomt. Het filmtrucje maakt dat je te weten komt wat ze denkt en voelt, maar ook dat je de vele absurdistische wendingen accepteert. Fleabag vertelt haar leven als een sterk verhaal, om zo de kijker te laten lachen, te ontroeren en ook heerlijk te shockeren.

De zwart-komische serie ‘Fleabag’ is een moderne versie van Bridget Jones. Fleabag (‘voddenbaal’) wordt verscheurd door schuldgevoelens over de (bizarre) dood van haar beste vriendin met wie ze een eetcafé had in Londen. De relatie met haar vader en zus Claire verloopt moeizaam en ze mist haar moeder die pas is overleden. In haar café is de sfeer zo droevig dat er geen klant meer komt.

Nu al klassiek is de scène waarin haar vriend het uitmaakt omdat Fleabag naast hem in bed masturbeert kijkend naar een filmpje van een speechende Barack Obama op haar laptop. Ze vlucht in seks met steeds weer andere mannen, waar ze trouwens wel enorm van geniet, want Fleabag is op geen enkel moment moralistisch, integendeel, ze is schaamteloos eerlijk.

Zeven Emmy’s

Het eerste deel van Fleabag stamt al uit 2016, maar is nu pas te zien op de Nederlandse televisie, onlangs verscheen het tweede deel. De echte serieliefhebber heeft Fleabag allang ontdekt. Phoebe Waller-Bridge, die het scenario schreef en de hoofdrol speelt, won in september maar liefst zeven Emmy’s, de belangrijkste Amerikaanse tv-prijzen. Tussen de twee Fleabag-series door schreef Waller-Bridge nog de gevierde thriller ‘Killing Eve’. Ook schreef ze mee aan het scenario van de nieuwe James Bondfilm die binnenkort uitkomt.

Seizoen twee is romantischer dan het rauwere eerste deel. Fleabag wordt verliefd op de priester (‘the hot priest’) die haar stiefmoeder en haar vader trouwt. Het vonkt en het knettert er op los tussen die twee terwijl de charismatische priester heldhaftig probeert om het celibaat in ere te houden.

Knap is ook hoe de serie het spelletje met de kijker nog verder uitbouwt. De priester merkt het namelijk als enige steeds als Fleabag zich tot de kijker richt. “Waar ga je toch heen? Het is net of je even weg bent”, vraagt hij haar geïrriteerd terwijl hij recht in de camera tuurt. Dat heeft het effect dat je je als kijker betrapt voelt als voyeur. Ook Fleabag raakt in de knoop met al die dimensies­­, nu ook nog het goddelijke erbij is gekomen. Als het God niet bevalt wat er in zijn kerk gebeurt, valt met een harde klap een schilderij van de muur. Als Fleabag naast de priester op straat loopt mompelt ze ook voor hem hoorbaar: “Die nek, die armen”. Tot grote verwarring van de priester.

Of er een derde seizoen komt, houdt Waller-Bridge helaas in het midden. In een interview zei ze: “Het personage vraagt erg veel van me, maar tegelijkertijd geeft ze me ook veel energie. Daarom heb ik het gevoel dat ik eerst andere dingen moet doen voor ik erachter kom waar zij naar toe gaat.”

Fleabag is een een coproductie van de BBC en Amazon. Seizoen 1, twaalf afleveringen van 25 minuten, wordt uitgezonden door RTL5. Zowel het eerste als het tweede deel is te koop als dvd en te bekijken op Prime Video, het betaalkanaal van Amazon. 

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of elders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden