Flauwe grap of prelude op chantage?

Wat voorafging: Charles, de man van Corinthia, is op een dag zomaar verdwenen. Op oudjaarsdag verzamelt zich een aantal gasten op haar kasteel, onder wie Toppie, het nichtje van Corinthia. Vlak voordat het feest losbarst wandelt Toppie naar het koetshuis en ziet dat zich daar geheimzinnige dingen afspelen.

Corinthia lag in bed en kon de slaap niet vatten. Ze had dormical geslikt, maar zonder effect. Sinds oudjaar was haar ritme verstoord en het zag er niet naar uit dat het zich vanzelf zou herstellen. Vervelend genoeg had de jonge dokter Fasseur geweigerd haar voor een half jaar dormical voor te schrijven, zoals ze van zijn voorganger gewend was. Haar valiumgebruik had hij zorgwekkend genoemd. Ze was bijna door haar voorraden heen en vreesde het moment dat ze weer bij hem langs zou moeten. Geërgerd draaide ze zich op haar andere zij. Zou ze een bad nemen? Of zou ze haar dagboek bijwerken om haar hoofd te verlichten? Ze ging aan haar secretaire zitten en schoof de geheime lade open waarin ze privépapieren bewaarde. Ze pakte het gebonden cahier, herlas haar laatste notitie en vervolgde onder 31 december:

Baudoin heeft de notaris gesproken. Het huurcontract is ongetekend uit Chili teruggekomen. De familie Bellastogas, d.w.z. hun zaakwaarnemer, stelt wijzigingen voor. Ik wil de vleugel als woonruimte verhuren, maar zij willen er een bedrijf kunnen voeren. Baudoin houdt het op een misverstand -ze zullen wel kantoor aan huis bedoelen, wat geen bezwaar is- maar het moet dinsdag duidelijk geregeld worden. Wat weten wij tenslotte van die mensen? Ik hoop dat het goedkomt, we hebben het geld hard nodig.

Het feest is een succes. Stéphane Grappelli-achtige muziek, een tip van hotel Le Colombier in Beaune. Flamboyante muzikanten van Roemeense origine, ooit na de druivenpluk blijven hangen. Verrukkelijk geswingd met Henri van handelshuis Chaumont et fils, die allicht geïnteresseerd is in de prognose voor de wijn van onze najaarsoogst '99. Wanneer gaat er gebotteld worden, polst hij. Hij vraagt waar ,,mijn' regisseur is. Monsieur Pierre van Dale bewaakt de procesgang en het noodaggregaat, zeg ik koel. Half Frankrijk is (beheerst, maar toch) in staat van alarm. Baudoin leidt als burgemeester een équipe in het gemeentehuis.

Om vijf voor twaalf rijdt Françoise de champagne binnen. We klinken op een gouden eeuw voor Château Belvédère. Een uitstekend buffet (Le Colombier). Siervuurwerk voor de jeugd. Pierre verschijnt tegen half twee. Ontspannen, vrolijk zelfs. Ik zie hem met Henri, de vinoloog Thierry Matisse en nog iemand van de vakpers het glas heffen. Die mensen zijn belangrijk voor ons, zij kunnen ons maken en breken. Men complimenteert mij met mijn charmante, Engelse nichtje. Toppie is inderdaad betoverend. En every inch a lady. Ze was eerder op de avond erg geschrokken van een schim in de tuin. Die Spaanssprekende griezel weer? Ik moet misschien een echte waakhond nemen, al was Charles ertegen. De retrievers zijn te vriendelijk.

zaterdag 1 januari 2000

Op nieuwjaarsbezoek bij Baudoin Claudel en familie, een verplicht nummer. Ariane weet haar jaloezie weer slecht te verbergen. Ze neemt me kwalijk dat Baudoin mijn minnaar is geweest, lang voordat hij haar en ik Charles kende trouwens. Baudoin is nu als een broer voor me. Met hem naar bed gaan zou voor mijn gevoel incest zijn.

Emilie belt om me gelukkig nieuwjaar te wensen. Ze zat vannacht vast op de Champs-Elysées, maar heeft het hoofd koel gehouden. Dat heeft ze van Charles, altijd kalm en altijd aan het werk. Ze bereidt een tentamen voor.

zondag 2 januari

Toppie vergezelt me naar de kerk. Pastoor Vougeot zegent de nieuwe eeuw in. Ik heb hem voor de kerstdagen een kistje Belvédère '87 laten bezorgen. Charles zou dat overdreven hebben gevonden, hij had wat dat betreft geen gevoel voor traditie. Hij kon rigide zijn soms, te anglo-saxon voor deze contreien.

Toppie haalt gateaux in Beaune en wil mee, wanneer ik na het eten met de honden ga wandelen. Het is helder weer en het vriest licht. Dan komt de aap uit de mouw. Ze vraagt wat ik ervan zou vinden als zij onze handelsagent voor Engeland zou worden. Franse wijn heeft een impuls nodig op de Engelse markt vanwege de rundvleesaffaire en zij zit tenslotte in de marketing, zegt ze. Bovendien gaat er zo geen kapitaal verloren. Zinspeelt zij op de erfenis? Charles' Engelse familie kan aanspraak op een percentage van de winst, maar die moeten we dan wel eerst maken. Ik weet niet wat ik ervan moet denken en beloof me op haar voorstel te beraden.

Rozen uitgezocht in de catalogus van Dewberries. Ik wil het tuinhuis laten opknappen dit voorjaar en er door Gaston rozen naast laten planten.

maandag 3 januari

Twee nichten van Francoise maken de vleugel voor de Chilenen schoon.

Onze vaste administrateur trekt zich in het kantoortje terug om de balans van 1999 op te maken. Ik houd mijn hart vast, maar bemoei me even nergens mee.

Ik overleg met Gaston over het tuinhuis. Ik zie dat hij naar mijn benen kijkt en lach naar hem. Hij bloost verrukkelijk. Lady Chatterley's Lover?

Baudoin gealarmeerd, die gelukkig meteen komt. Een smakeloze grap, meent hij. Hij verwacht niet dat het château er iets mee te maken heeft, maar het moet onderzocht worden. Discretie is geboden. De spelfout lijkt authentiek. In de consternatie vergeten het met hem over Toppie te hebben. Wat een onrust!

Emilie gebeld, maar ik krijg een antwoordapparaat en spreek geen boodschap in. Overweeg Pierre in vertrouwen te nemen, maar die is met de administrateur bezig.

Charles is vermoord, ik heb het altijd wel gedacht.

Corinthia borg het dagboek weg en liep naar het medicijnkastje in de badkamer. Naar de hel met dokter Fasseur. Ze moest een andere leverancier zien te vinden. Ze nam valium en dormical, kroop in bed en viel tegen de ochtend in slaap. Toen ze wakker werd hoorde ze geklop op de deur en de stem van Françoise, die 'Madame, pardon, madame,' riep.

Volgende week: Abdelkader Benali. De vorige afleveringen verschenen op 24 en 31 december (Joop Braakhekke, Daphne Meijer) en 8 januari (René Appel). Alle afleveringen verschijnen op de website, www.trouw.nl, evenals een bijgewerkte plattegrond van het kasteel en biografieën van auteurs en personages. Ook kunnen lezers er discussiëren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden