Flashtest swf 2

Eerder noemde Mark Rutte premier Balkenende de ’vijand die in het torentje zit’, nu beukt ook VVD-stormram Henk Kamp op het CDA in.

De al oude coalitieliefde tussen CDA en VVD, die zelfs het ministerschap van Rita Verdonk overleefde, is definitief ten einde. De ex-echtelieden maken elkaar inmiddels af.

Dit bleek gisteren opnieuw, toen VVD-Kamerlid en partijprominent Henk Kamp in het televisieprogramma ’Buitenhof’ vertelde hoe slecht het CDA zich wel niet gedraagt. Hij presenteerde een ’CDA-draaiboek’, waarin hij oude standpunten van het CDA noemde uit de tijd dat het samen met de VVD een regering vormde.

Toen was het kabinet tegen een generaal pardon, tegen een dubbele nationaliteit en voor een verbod op gezicht bedekkende kleding. Maar nu, in een kabinet met PvdA en ChristenUnie, accepteert het CDA een pardon, wordt de boerka niet verboden en blijft de dubbele nationaliteit mogelijk.

Volgens Kamp leidt het „draaien” van het CDA ertoe dat de bevolking zich van politiek Den Haag afwendt. Wat hij er niet bij vertelde was dat de eerdere coalitie van CDA, VVD en D66 de boerka en de dubbele nationaliteit ook niet verbood (dat kan namelijk juridisch niet); alleen wat betreft het pardon deed het CDA een forse concessie.

De reactie van CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel was gisteren vernietigend. Hij mepte hard terug en noemde de VVD „niet meer degelijk, warrig en puur opportunistisch”. Zo was de VVD eerst voor de kilometerheffing en nu tegen, merkte hij op. Ook betichtte hij de VVD van het loslaten van solide overheidsfinanciën. De CDA’er wees er verder op dat de VVD in haar verkiezingsprogramma helemaal niets over integratie had staan.

Van Geel: „Ik denk dat het goed is dat de VVD met een nieuw beginselprogramma komt. Dan weten we weer met welke VVD we te maken hebben. Die van Rutte, die van Kamp of toch die van Verdonk.”

Het is de vraag of het met de huidige generatie politici van VVD en CDA nog goed komt. De uithaal van VVD-leider Mark Rutte vorig jaar bij de begrotingsbehandeling naar Balkenende als ’de vijand die in het Torentje zit’, heeft diepe sporen bij het CDA achtergelaten. Als je lang met elkaar in een kabinet hebt gezeten en intensief persoonlijk bent omgegaan met elkaar, zoals Rutte en Balkenende dat deden, dan zeg je dat niet over elkaar, vinden CDA’ers.

De uithaal van Rutte en de recente aanval van Kamp lijken er op te duiden dat de VVD de hoop heeft opgegeven op termijn weer met het CDA te kunnen gaan regeren. De partij voert een overlevingsstrijd met de PVV en de beweging van Verdonk. Wie wint kan weer vriendjes worden met het CDA.

Misschien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden