Fitness gaat naar de beurs

Basic-Fit groeit snel, maar heeft wel veel schulden: 281,6 miljoen euro

Basic-Fit heeft nog geen datum voor zijn beursgang, maar als de aandelenkoersen niet kelderen of heftig stuiteren, gaat de keten voor de zomer naar de beurs.

Dat is snel, al gingen er in februari al geruchten dat het bedrijf beurswaarts wilde.

Waarom nu? En waarom wilden en willen Sif, Philips Lighting en ASR snel naar de beurs? Mogelijk vanwege een combinatie van factoren. De aandelenkoersen zijn stabiel. De rente is laag. Dat maakt beleggen in aandelen aantrekkelijker dan beleggen in obligaties of sparen.

En dan is er de kans op een uittocht van Groot-Brittannië uit de EU. Niemand weet wat er dan gebeurt. Maar voor eigenaren die toch al van een bedrijf af willen, is het misschien beter zo'n 'Brexit' en het mogelijke financiële onheil daarvan, voor te zijn en snel tot verkoop over te gaan.

En weer gaat er een bedrijf naar de Amsterdamse beurs. Na windmolenpijlerbouwer Sif (beursgang 12 mei) veevoerleverancier ForFarmers (24 mei), lichtspecialist Philips Lighting (27 mei) en verzekeraar ASR (later) wil ook de Nederlandse fitnessketen Basic-Fit de gang naar het Damrak maken.

Zo'n keten kent de beurs nog niet. Basic-Fit is de laatste jaren uitgegroeid tot een bekende naam in Nederland en België. De keten biedt wat de naam suggereert: basis fitness. Relatief lage prijzen (een abonnement voor 17,99 per maand), veel apparaten, maar geen zwembaden, sauna's, persoonlijke trainers, handdoeken en andere luxe. Basic-Fit staat bekend als de prijsvechter onder de fitnesscentra.

De keten dateert van 2007 toen fitnessondernemer Dirk Brevé in Amsterdam-Noord zijn eerste Basic-Fit opende. Het idee ervoor kreeg hij in Duitsland: daar opende het ene na het andere sobere fitnesscentrum. Brevé boekte snel succes en opende in drie jaar tijd 36 nieuwe vestigingen. In 2010 verkocht hij ze aan Health City, een keten van luxere fitnesscentra, geleid door twee voormalige tennisprofs: René Moos en Erik Wilborts.

Onder Health City breidde Basic-Fit verder uit en het tempo ging omhoog toen de Britse investeerder 3i, ook eigenaar van de winkelketen Action, in 2013 een groot belang in de keten nam. Eind 2013 waren er 199 Basic-Fits, eind maart 2016 al 351, waarvan 140 in Nederland, 145 in België en 32 in Frankrijk. De overige staan in Spanje en Luxemburg.

In het eerste kwartaal kwamen er 16 vestigingen bij. Dat groeitempo hoopt bestuursvoorzitter Moos er voorlopig in te houden. Er werken 2800 mensen bij Basic-Fit, wat gelijkstaat aan 1290 voltijdsbanen. De keten heeft meer dan een miljoen leden en claimt, qua aantal vestigingen, Europa's grootste te zijn. Plannen om buiten die vijf landen fitness aan te bieden, zijn er vooralsnog niet. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er in die vijf nog ruimte voor 900 nieuwe vestigingen.

Basic-Fit verwacht te groeien in, maar vooral buiten Nederland. In Nederland is bijna een op de zes inwoners lid van een gezondheids- of fitnessclub. Volgens een rapport van Deloitte over de fitnesssector is dat percentage alleen in Noorwegen en Zweden hoger. In Frankrijk en Spanje is het beduidend lager. De branche als geheel is, aldus Deloitte, de laatste jaren flink gegroeid, nadat die in 2008 en 2009, uitgerekend de jaren dat Brevé de keten vormgaf, veel last had van de crisis.

undefined

Haast!

Basic-Fit haalde in 2015 een omzet van 202 miljoen euro, maar maakte bij de perspresentatie gisteren geen nettowinst- of verliescijfers bekend. Het bedrijf rapporteerde een 'winst' van 60,1 miljoen, maar dan zijn afschrijvingen, belastingen, rentebetalingen en eenmalige posten niet meegerekend. Gezien de omvang van de schuld, 281,6 miljoen euro was die eind maart, moeten die rentebetalingen fors zijn. Als Basic-Fit naar de beurs gaat, moet het bekendmaken of het netto iets overhoudt.

Het gebeurt vaker dat investeringsmaatschappijen bedrijven naar de beurs brengen die veel schulden hebben. De beursgang is dan vooral bedoeld om die schuldenlast te verminderen. Bij deze beursgang worden nieuwe aandelen uitgegeven en verkoopt 3i een (nog onbekend) deel van zijn belang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden