Fiscus wordt strenger voor belastingontwijkende multinationals

Menno Snel, staatssecretaris van financiën Beeld ANP, Remko de Waal
Menno Snel, staatssecretaris van financiënBeeld ANP, Remko de Waal

Internationale bedrijven die in het buitenland belasting ontwijken kunnen voortaan geen afspraken meer maken met de Belastingdienst.

Jan Kleinnijenhuis

De mogelijkheden voor multinationals om via Nederland belasting te ontwijken worden fors ingeperkt. Als het aan het kabinet ligt, kunnen bedrijven die zich vooral in Nederland vestigen om belasting te besparen voortaan geen zogeheten ruling meer krijgen. Met een dergelijke afspraak met de Belastingdienst krijgen bedrijven vooraf een stempel van de fiscus, ook al hebben zij nauwelijks activiteiten in Nederland.

Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. De voorstellen van Snel vormen het voorlopige sluitstuk van een lang onderzoek naar de manier waarop internationale bedrijven Nederland gebruiken als draaischijf om wereldwijd belasting te besparen. In februari kondigde Snel al aan de rulingpraktijk op de schop te willen nemen, op 1 juli volgend jaar moeten de nieuwe regels ingaan.

Fouten

Aanleiding voor de wijzigingen is een groot onderzoek naar ruim 4.000 internationale afspraken die de Belastingdienst eerder maakte. Snel gaf opdracht tot dat onderzoek nadat Trouw en het FD publiceerden over een ruling uit 2008 tussen de fiscus en het Amerikaanse levensmiddelenconcern Procter & Gamble, waarbij de regels niet gevolgd waren. In totaal werden 72 fouten ontdekt in eerder afgesloten rulings.

De belangrijkste wijziging die Snel voorstelt is dat de Belastingdienst voortaan over de eigen landsgrenzen heen gaat kijken. Multinationals kunnen veelal in het buitenland belasting ontwijken door gebruik te maken van de Nederlandse wet- en regelgeving. Voorheen keek de Belastingdienst alleen of in Nederland voldoende werd betaald. Voortaan kunnen bedrijven die zich in Nederland vestigen om in het buitenland belasting te ontwijken, geen afspraken meer maken met de Belastingdienst, stelt Snel.

Daarnaast gaat de fiscus kijken of de activiteiten in Nederland wel in verhouding staan tot de geldstromen die door Nederland heengaan. Nu hebben multinationals genoeg aan een bepaalde minimale aanwezigheid in Nederland, zoals personeel met een totale loonsom van 100.000 euro. Daar is veel kritiek op, omdat die eisen voor grote multinationals makkelijk te halen zijn als zij honderden miljoenen aan belasting kunnen besparen.

Openheid

Ook wil Snel af van dubbelconstructies, waarbij bedrijven bijvoorbeeld de aanwezigheid van een distributiecentrum tegelijkertijd gebruiken om allerlei rentebetalingen via Nederland te laten lopen om daarmee belasting in het buitenland te ontwijken.

Snel zegt ook tegemoet te willen komen aan de roep om meer transparantie rond de rulings. De afspraken zijn geheim, waardoor de Tweede Kamer regelmatig voor verrassingen en voldongen feiten kwam te staan. Voortaan wordt van elke afspraak met internationale bedrijven een samenvatting gepubliceerd, waar bedrijfsgegevens in worden geanonimiseerd om de fiscale geheimhouding in stand te houden.

Lees ook:

Fiscale deals met multinationals gaan op de schop

Staatssecretaris Menno Snel van financiën kondigt aan in te grijpen bij de manier waarop de Belastingdienst afspraken maakt met internationale bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat in 78 gevallen fouten zijn gemaakt bij de afgifte van die zogeheten rulings, zo schrijft hij in een brief.

Interview met Menno Snel: ‘Ik wil nu kijken wat wij hiervan kunnen leren’

Eerder dit jaar interviewden wij de staatssecretaris uitgebreid Menno Snel over de bevindingen van het onderzoek naar de Paradise Papers. Hij zei de teugels aan te willen trekken. ‘Je kunt je afvragen of je in alle gevallen nog zekerheid vooraf moet geven.’

Lees alle berichtgeving van Trouw over de Paradise Papers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden