Fiscus wil alles weten van de gratis reizen van dominees

De marketingtruc van christelijke reisbureaus werkt uitstekend: voorgangers worden gelokt met spotgoedkope promotiereisjes en mogen later gratis mee. De belastingdienst wil er alles van weten.

Pastores die eerst een ’promotiereis’ en daarna met kerkleden een gemeentereis naar Israël maken met Beter-Uit Reizen, betalen voor de gemeentereis niets; de 150 euro voor de promotiereis krijgen ze terug als ze klanten werven voor de gemeentereis. Jaarlijks gaan er zo’n zestig voorgangers op promotiereis en veertig op gemeentereis.

Ook het oecumenische DrieTour Reizen in Driebergen biedt ’oriëntatie-’ dan wel ’promotiereizen’ aan, voor 250 euro, terug te verdienen door parochianen of kerkleden mee te nemen op een tweede reis. Een dominee die binnenkort naar Rome gaat (met man, ’tegen gereduceerd tarief’) legt de bedoeling uit: „predikanten met zo’n reis lekker maken voor een groepsreis.”

De marketingtechniek werkt zeer goed. Volgens directeur Lex Boer is ’het scoringspercentage 100’. Drie-Tour heeft jaarlijks zeventig oriëntatiereizigers en 175 gemeentereizen.

Over de geslaagde verkooptactiek „hebben we ons nog nooit bezonnen, maar dat gaan we nu wel doen”, zegt voorzitter Tobias Bos van de Bond van Nederlandse Predikanten. Een ’moreel oordeel’ is er dus nog niet. Over de fiscale aspecten heeft de bond wél nagedacht. Predikanten horen het bedrag van de gratis reizen op te voeren als inkomen in natura. Vervolgens mogen ze 75 procent van dat bedrag aftrekken, als de studiereis ’zakelijk’ is.

Predikanten zijn verplicht dit op te geven, maar het is zeer twijfelachtig of ze dat ook doen. Een woordvoerder van het Loosdrechtse predikanten-belastingkantoor Oudheusden ’is deze constructie (met gratis reizen, red.) bij het opstellen van aangiftes nog nooit tegengekomen’. Toch bieden Beter-Uit en DrieTour dit concept al jaren aan. Dit jaar benaderde Beter-Uit vijfduizend voorgangers en predikanten met zijn aanbod.

Volgens Lex Boer van DrieTour is er geen sprake van belastingplichtigheid: „Predikanten en pastoors doen dit uit hoofde van hun werk. Gratis meereizen is dus geen betaling in natura.”

Woordvoerder Robert Jan Wesselius van Beter-Uit zegt dat deelnemers nooit attent gemaakt zijn op de belastingkant. „Omdat wij er niet van wisten. Maar als onze constructie onoirbaar is, of belastinggevolgen heeft voor predikanten, dan gaan we dat aanpassen.”

Een woordvoerster van het ministerie van financiën laat weten dat de reizigers ’het genoten voordeel’ moeten opgeven. „Dan zal de belastinginspecteur per geval beoordelen of de reis een noodzakelijk onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden van predikant, voorganger of pastoor.” Is dat niet het geval, dan moeten ze belasting afdragen.

Bij een geschatte totale reiswaarde van 2000 euro zou de predikant uiteindelijk 200 euro moeten betalen – aan de belastingdienst. Dat blijft een schijntje voor tweemaal Jeruzalem of Rome.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden