Fiscus maakt einde aan 'belastingparadijs' voor Scientology

Het huidige Scientology-gebouw in Amsterdam. Beeld ANP
Het huidige Scientology-gebouw in Amsterdam.Beeld ANP

De Scientology Kerk kan geen belastingaftrekbare giften meer gebruiken voor de bouw van een nieuw gebouw. De Belastingdienst heeft de organisatie de pas afgesneden. Slecht nieuws voor de kerk: die krijgt een naheffing.

Dat meldt het Parool. De Scientology Kerk, zelf geen algemeen nut beogende instelling (anbi), liet giften voor de aankoop van het pand sinds een paar jaar binnenkomen via een speciale zusterorganisatie. Dat vehikel, de stichting Naar Een Betere Samenleving (Nabesa), genoot wel een anbi-status. Giften waren daardoor belastingaftrekbaar.

Die praktijk is verboden: een organisatie die geen anbi-status heeft mag geen giften gebruiken van een nevenorganisatie die hem wel heeft. De Belastingdienst heeft Nabesa nu haar anbi-status ontnomen.

'Nederland is een belastingparadijs'
In interne memo's noemde de kerk Nederland 'een paradijs vergeleken met andere Europese landen, waar de kerken veel belasting moeten betalen over elke donatie, en waar donaties ook niet van de inkomstenbelasting kunnen worden afgetrokken'. 'Laten we uitspatten!', raadde de kerkleiding aan.

Aan dat paradijs maakt de fiscus nu een einde. Niet alleen kunnen nieuwe giften niet meer worden afgetrokken, mogelijk worden ook eerdere donaties met terugwerkende kracht niet-aftrekbaar. Nabesa krijgt binnenkort een naheffing (de donateurs zijn daarvan vrijgesteld).

Er lijken grote sommen geld op het spel te staan: in maart liet de organisatie weten dat al driekwart van het bouwbudget voor het nieuwe hoofdkantoor binnen was. De begroting van het kantoor loopt in de miljoenen. Waarschijnlijk moet de kerk nu voor de financiering een andere oplossing bedenken.

Schandelijk, vindt een woordvoerder. 'We zijn een kerkelijk genootschap, en zijn eerlijk geweest over onze bedoeling: geld ophalen voor een nieuw gebouw. Waarom mogen alle andere kerken dat wel en wij niet?'

Uitbuiten van volgelingen
De spirituele beweging is overigens niet alleen in Nederland onderwerp van discussie. Hoewel Scientology onder meer en relatietherapie biedt en strijdt tegen drugsgebruik, wordt ze in een aantal landen ook malafide praktijken verweten. Zo legde een Parijse rechtbank de kerk drie jaar geleden een geldboete op voor het financieel uitbuiten van kwetsbare volgelingen.

De Belgische justitie voerde van 1999 tot 2007 een grootschalig onderzoek uit naar de kerk wegens fraude en afpersing. Duitsland overwoog de afgelopen jaren om de kerk te verbieden en Rusland weigerde de kerk te registeren als religieuze organisatie, maar werd in 2007 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden