Fiscus kan kilometerheffing en AOW-heffing niet aan

Van onze redactie economie

amsterdam – De Belastingdienst kan de uitvoering van het AOW-plan van het kabinet en de kilometerheffing niet aan. Deze waarschuwing komt van staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën). Een deel van de Tweede Kamer toont begrip.

De Jager riep gisteren in De Telegraaf het parlement op terughoudend te zijn met het bedenken van nieuwe complexe wetten en regels. De staatssecretaris haalt de Belastingsdienst aan, die stelt dat het AOW-plan – een heffing voor rijke ouderen die eerder stoppen met werken en een bonus voor degenen die doorwerken – te ingewikkeld is. Verschillende deskundigen hadden al eerder deze kritiek geuit. Bij de kilometerheffing geeft de Belastingdienst hooguit advies, kondigt De Jager aan. „Maar de dienst zal die heffing niet uitvoeren.”

Hij reageert daarmee op de nieuwe problemen bij de fiscus. Die kampt al langer met een opeenstapeling van problemen rond het computersysteem. Daardoor zijn er veel klachten over de toeslagen voor zorg, huur en kinderopvang en loopt de uitwisseling van gegevens met uitkeringsinstantie UWV moeizaam. Vorige week moest De Jager melden dat 730.000 digitale aangiften voor inkomstenbelasting onbruikbaar waren geworden. Daarop besloot hij onder meer het automatiseringscentrum in Apeldoorn te reorganiseren.

De PvdA toont begrip voor het ’signaal’ van De Jager. Tweede Kamerlid Paul Tang ziet ook problemen bij het AOW-plan, met name met de compensatiemaatregelen voor mensen die doorwerken tot 65 jaar. Het innen van de kilometerheffing kan volgens hem door private organisaties verzorgd worden. Die mening deelt het CDA. Dat zegt de uitwerking van de plannen rond AOW en kilometerheffing af te wachten. Maar GroenLinks wil een parlementair onderzoek. „In plaats van dat de Kamer via losse interviews met vergaande conclusies wordt geconfronteerd, vinden we dat de Kamer exact moet onderzoeken waar de problemen zitten”, zegt fractievoorzitter Femke Halsema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden