Fiscalisten: Scheer niet alles over één kam

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) weet dat het niet of nauwelijks wordt gecontroleerd door de Belastingdienst. Dat maakt het verleidelijk de belasting te ontduiken via belastingparadijzen.

Laurens Berentsen (FD)

"De slager om de hoek weet dat hij van de fiscus niets te vrezen heeft", zegt Peter Kavelaars. De hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam reageert op de onthulling uit de Panama Papers dat ook mkb'ers een deel van hun financiën via bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden of de Bahama's laten lopen.

Uit uitgelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt dat eind 2015 zeker 200 bedrijven in dergelijke belastingparadijzen aan Nederlanders waren te koppelen. In het verleden richtten Nederlanders honderden van zulke offshorebedrijven op, die zij later weer beëindigden. Daar zitten vooral mkb-bedrijven tussen.

Kavelaars wijt dit onder andere aan de lage frequentie waarmee de Belastingdienst controles uitvoert. "Een gemiddelde mkb'er wordt eens in de 20 of 25 jaar gecontroleerd. Als iemand ergens op wordt betrapt, moet die tot 5 jaar terug corrigeren. Maar dan heeft hij toch 15 jaar zijn gang kunnen gaan."

In het verleden kwam de belastinginspecteur elke 5 jaar op bezoek. "Daar gaat een preventieve werking van uit", aldus Kavelaars, die tevens directeur is van het wetenschappelijk bureau van belastingadvieskantoor Deloitte.

Niet verrast

Arjo van Eijsden van belastingadviesbureau EY zegt niet verrast te zijn door het aantal vennootschappen in de Panama Papers. Hij waarschuwt dat die niet over één kam mogen worden geschoren.

Van Eijsden wijst erop dat rijke Nederlanders die 10 jaar in het buitenland woonden, tot 2010 hun vermogen konden onderbrengen in een buitenlandse trust. Hierdoor werden schenkingen en erfenissen niet belast. Voorwaarde was dat de eigenaar het beheer van zijn vermogen volledig uit handen gaf.

"De facto bleven die mensen toch vaak zelf aan de touwtjes trekken en was er dus sprake van een schijnconstructie", zegt Kavelaars.

Na het afsluiten van deze route is het fiscale voordeel verdwenen van vermogen aanhouden in buitenland, zeggen de fiscalisten, althans als dit vermogen netjes wordt opgegeven bij de Nederlandse fiscus. Daarentegen gaat de anonimiteit die belastingparadijzen bieden, zwaarder wegen voor de echt rijken.

"Regelmatig wordt de vraag gesteld: hoe blijf ik buiten de Quote 500?" zegt Van Eijsden. De behoefte aan privacy neemt toe, onder meer omdat in Europa vanaf volgend jaar een openbaar register verplicht is gesteld, waarin de namen staan van de uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen.

EY adviseert niet meteen een vennootschap in zonnige oorden, vervolgt Van Eijsden. "Maar we denken wel na over legale structuren die transparant zijn voor de fiscus maar het voor het publiek lastiger maken om achter iemands vermogen te komen. De wens naar privacy is legitiem."

Op dit moment is niet bekend welke vermogens in belastingparadijzen bij de Belastingdienst zijn opgegeven en in welke gevallen belasting wordt ontdoken. Beide fiscalisten achten het echter waarschijnlijk dat de meeste mkb'ers onder de tweede categorie vallen. Zonder belastingvoordeel zouden zij niet de moeite nemen om een offshorebedrijf op te richten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden