Fiscale regels Airbnb zijn troebel

Met de rolkoffer naar het logeeradres in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

De huidige belastingwetten zijn niet toegesneden op nieuwe verdienmodellen in de platformeconomie via Airbnb of Deliveroo. Experts wisselen vandaag op een congres van gedachten.

Mensen die hun huis verhuren aan toeristen via platforms als Airbnb weten vaak niet hoe hun inkomsten belast moeten worden. De informatie op de site van de Belastingdienst hierover is summier. Dat ligt niet zozeer aan de Belastingdienst maar aan de belastingwetten, vinden belastingexperts. Ze vragen zich af of het huidige stelsel voor de inkomstenbelasting wel is ingericht op nieuwe vormen van verdiensten sinds de komst van platforms als Airbnb en Uber.

"Er worden nu oude regels toegepast op een nieuw verschijnsel", stellen universitair docent belastingrecht Suzanne Mol en hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, beiden van de Universiteit van Amsterdam. "Het is daarom de hoogste tijd voor een onderzoek hoe je de gebruikers van platforms in de heffing kunt betrekken."

Vandaag spreekt zowel Mol als Van de Streek op een congres over 'belastingheffing in de deeleconomie'. Het congres is een initiatief van de fiscale studievereniging van de universiteit, 'SFEER'. Met de deeleconomie worden digitale platforms als Uber, Thuisbezorgd.nl of Airbnb bedoeld, waarbij klanten en diensten - meestal via een app - bij elkaar worden gebracht.

Miljardenmarkt

De bedrijven die de diensten faciliteren én de burgers die, bijvoorbeeld via Airbnb, geld verdienen door hun huis beschikbaar te stellen, vertegenwoordigen inmiddels een miljardenmarkt. Mol: "Daarbij werd tot nu toe steeds het accent gelegd op de belastbaarheid van de platforms zelf. Maar steeds nijpender is de vraag: wanneer wordt de consument próducent en daarmee belastingplichtig?"

Ook andere landen worstelen met de kwestie. Zo kunnen mensen in Brussel gebruikmaken van de taxi-app Heetch, een dienst die zich richt op ritten tussen 20 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Anders dan bij taxireus Uber zijn de chauffeurs van Heetch geen gediplomeerde taxichauffeurs maar burgers die in de late uren een centje willen bijverdienen. De Belgische federale regering erkende Heetch vorig jaar als digitaal deelplatform waardoor de diensten nu vallen onder een zogeheten 'fiscaal gunstregime'. De Brusselse chauffeurs betalen automatisch 10 procent over hun inkomsten, tenzij ze meer verdienen dan 5000 euro. Mol en Van de Streek vinden dat Nederland snel duidelijkheid moet verschaffen over de belastbaarheid van mensen die inkomsten verkrijgen via diensten als Airbnb. "Je kan denken aan een speciale wet belastingheffing deeleconomie", zegt Van de Streek.

Zo niet, dan vreest Mol 'een toename van het aantal fiscale geschillen zonder duidelijke uitkomst'. "De deeleconomie is een blijvend fenomeen, het gaat niet weg. Er zijn te veel vragen over het betalen van belasting."

Deeleconomie vérdeelt ook

Niet alleen de Belastingdienst heeft het moeilijk met het beoordelen van spelers als Airbnb en Uber. Ook juristen moesten onlangs een uitspraak doen over de status van taxi-appdienst Uber. Taxichauffeurs uit Barcelona hadden een zaak aangespannen tegen Uber omdat ze vonden dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. Via de dienst Uberpop kon immers iedereen met een auto ritjes aanbieden zonder zich aan de regels te houden die voor de taxibranche golden en dat was vals spelen, vonden de taxirijders uit Barcelona. Ze legden de zaak eind vorig jaar voor aan het Europees Hof van Justitie. Uber zou moeten worden beoordeeld als een gewoon taxibedrijf, stelden de Catalaanse chauffeurs. Maar dat zijn we niet, vond Uber. Wij doen niets anders dan klanten en diensten bij elkaar brengen en zijn dus geen 'normaal' bedrijf.

Het Europees Hof van Justitie stelde de taxichauffeurs uit Barcelona in het gelijk: Uber is een transportbedrijf en geen techbedrijf of bemiddelingsplatform, luidde het oordeel. De uitzonderingspositie die de zogenaamde deelbedrijven claimen, is sinds de uitspraak van het Europees Hof aan het wankelen gebracht.

Lees ook:
Duizenden woningen in Amsterdam worden onttrokken aan de woningmarkt omdat deze permanent worden verhuurd aan toeristen. Wethouder Laurens Ivens (SP) heeft er genoeg van.
- Terwijl Amsterdam enigszins grip krijgt op Airbnb, gaat buurstad Amstelveen een stap verder.

En lees het commentaar van deze krant over verhuursites: Het wordt tijd dat verhuursites als Airbnb hun boeken opendoen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden