Fiscale prikkel zet bedrijven aan tot verantwoord ondernemen

Het is merkwaardig dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet aan de orde is geweest bij de plannen voor het nieuwe belastingstelsel. Fiscale regelingen zijn immers mede gericht op het ontmoedigen van onwenselijk gedrag en het stimuleren van wenselijke ontwikkelingen.

Het is goed denkbaar dat verantwoord ondernemen via fiscale prikkels gestimuleerd wordt. Hierbij kan gedacht worden aan een fiscale differentiatie in de Vennootschapsbelasting of aan een extra kostenaftrek voor maatschappelijke giften en activiteiten, analoog aan de fiscale constructie voor het stimuleren van scholing van oudere werknemers (tot 150 procent kostenaftrek). Een extra aftrek voor maatschappelijk innovatieve projecten en experimenten is daarbij een interessante gedachte. Een project als bijvoorbeeld Sterrekind is een grootschalig samenwerkingsverband tussen bedrijven als Philips, Compaq en Nuts Verzekeringen en biedt langdurig zieke kinderen in ziekenhuizen een multimedia-omgeving om in te kunnen spelen, leren en contact te hebben met ouders en schoolvriendjes. Met een goede stimulans voor bedrijven zouden zij op een vergelijkbare manier een extra impuls kunnen geven aan bijvoorbeeld het Grote-stedenbeleid.

Een fiscale maatregel zou een duidelijk signaal vanuit het maatschappelijk domein zijn naar de marktsector. Het is een signaal dat het in Nederland belangrijk wordt gevonden dat bedrijven vanuit een bredere verantwoordelijkheid gaan denken en opereren. Het is ook een signaal dat maatschappelijke verantwoordelijkheid méér inhoudt dan een eindejaarsfooi aan organisaties als Amnesty International. Het zou een grote stap voorwaarts zijn indien het kabinet erin zou slagen om het bedrijfsleven uit te dagen en daadwerkelijk te verleiden om een fractie van de in deze bedrijven aanwezige creativiteit, talenten en kerncompetenties in te zetten voor maatschappelijke vernieuwing.

De Tweede Kamer zou er goed aan doen om dit aspect alsnog in te brengen wanneer zij vrijdag het nieuwe belastingplan bespreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden