Fiscale discriminatie blijft voorlopig bestaan

Onder het huidige belastingstelsel kunt u alleen nog fiscaal gunstig sparen via lijfrenteverzekeringen. De overheid dwingt u daarmee richting verzekeraars. Ten opzichte van spaar- en beleggingsproducten worden verzekeringen dus fiscaal bevoordeeld waardoor uw keuzevrijheid wordt beperkt.

Ilse Kuiper

Het zou rechtvaardiger zijn om ook het sparen op geblokkeerde spaar- of beleggingsrekeningen fiscaal vriendelijk te behandelen. Zo kunt u uw spaarcenten onder eigen beheer houden en omzeilt u tevens de vaak hoge marges die verzekeraars hanteren. De Consumentenbond heeft zich ruim een jaar geleden opgeworpen als pleitbezorger voor het fiscaal vriendelijk behandelen van geblokkeerde rekeningen.

Volgens financieel-specialisten Rob Dorscheidt, wiens column op de website van het ministerie van financiën (www.minfin.nl/belasting2001) in dit kader nog steeds actueel is, en Rob Goedhart van de Consumentenbond is er het afgelopen jaar echter weinig veranderd. ,,Aan een motie van Francine Giskens (D66) en Bibi de Vries (VVD) is nog geen gehoor gegeven. Als het antwoord niet binnen afzienbare tijd volgt, dan ligt het 'politieke denken' hierover waarschijnlijk weer zo'n twee jaar stil, want volgend jaar zijn er verkiezingen.'' Het ziet ernaar uit dat de consument voorlopig noodgedwongen gebruik dient te maken van dure verzekeringsproducten teneinde zijn oude dag financieel in te vullen. Zeker gezien het voorstel dat de oudedagsparaplu zo breed mogelijk moet zijn om de keuzevrijheid bij het zekerstellen van het eigen pensioen zo groot mogelijk te houden, is deze fiscale discriminatie op zijn zachtst uitgedrukt een vreemde zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden