Fiscale deals met multinationals gaan op de schop

Uit gegevens van het rulingteam blijkt dat vorig jaar al veel minder bedrijven zich meldden voor een afspraak met de fiscus.Beeld Brechtje Rood

Staatssecretaris Menno Snel van financiën grijpt in bij de manier waarop de Belastingdienst afspraken maakt met internationale bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat in 78 gevallen fouten zijn gemaakt bij de afgifte van die zogeheten rulings, zo schrijft hij in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer wordt verstuurd. In een aantal gevallen wil de Belastingdienst afspraken met bedrijven herzien.

Aanleiding voor het onderzoek naar in totaal 4462 rulings was de onthulling in Trouw in november vorig jaar dat bij een afspraak tussen de Belastingdienst en de multinational Procter & Gamble de voorgeschreven procedure niet is gevolgd. Dat blijkt dus vaker voor te komen, stelt Snel nu. Na jaren van discussie over de wenselijkheid van de rulings heeft de Belastingdienst voor het eerst onderzocht of de afspraken wel deugdelijk tot stand komen.

De meeste fouten vinden plaats bij afspraken die worden afgegeven door lokale inspecteurs. In 63 gevallen hadden die afspraken eigenlijk voorgelegd moeten worden aan een daarvoor ingericht team met specialisten. Om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen, wil Snel dat alle afspraken met internationale bedrijven alleen nog worden afgegeven door dat zogeheten rulingteam.

Toch worden er ook bij dat rulingteam fouten gemaakt, constateert Snel. In zes gevallen is er mogelijk sprake van fouten. Drie daarvan moeten nog nader onderzocht worden, schrijft Snel aan de Tweede Kamer. Van de rulings die door lokale inspecteurs zijn afgegeven zijn in 72 gevallen procedurefouten geconstateerd. Dat aantal is opvallend hoog, aangezien lokale inspecteurs slechts een derde van alle internationale rulings afgeven.

Procedure

Het onderzoek is vooral gericht op het volgen van de juiste procedure bij het afgeven van rulings. Of de afspraken inhoudelijk kloppen is niet onderzocht. Alleen de gevallen waarin de procedures niet werden gevolgd, zijn ook inhoudelijk bekeken. Daaruit blijkt dat er in elk geval twee rulings inhoudelijk niet deugen, en waarschijnlijk zelfs vijf. Bij die afspraken gaat de Belastingdienst kijken of het mogelijk is ze te beëindigen of aan te passen. Of dat kan, is niet zeker: er is immers sprake van een afspraak waar ook de fiscus zijn handtekening onder heeft gezet.

Snel herhaalt in zijn brief dat het kabinet wil vasthouden aan het afgeven van rulings. Hij noemt het ‘een belangrijke pijler van ons vestigingsklimaat’, en het toezicht van de Belastingdienst zou er makkelijker door worden. Toch wil de staatssecretaris ‘bekijken in hoeverre het geven van zekerheid vooraf (…) in alle situaties nog steeds passend is’. Inspecteurs zouden bedrijven die de randen van de wet opzoeken, of die via brievenbusmaatschappijen nauwelijks banden met Nederland hebben, vaker kunnen weigeren, zegt Snel in een interview met Trouw.

Uit gegevens van het rulingteam blijkt dat vorig jaar al veel minder bedrijven zich meldden voor een afspraak met de fiscus. Was er in 2016 nog sprake van 708 verzoeken tot een ruling, in 2017 daalde dit naar 514. Snel wijt dat aan het feit dat de afspraken nu gedeeld worden met belastingdiensten in het buitenland. “Het is zo dat er sommige structuren niet meer worden aangevraagd omdat bedrijven weten dat wij uitwisselen.”

Snel gaat de definitieve herziening van de rulingpraktijk in overleg met de Tweede Kamer en een groep onafhankelijke experts vormgeven. Hij heeft haast: per 1 januari 2019 moeten de nieuwe regels zijn ingevoerd.

Eén van de heikele punten is of Nederland de rulings geanonimiseerd zal publiceren. Snel vindt dat de Belastingdienst al veel doet om transparant te zijn, maar wil ‘af van het beeld dat er fiscale deals te sluiten zijn’. “Als wij niet de indruk kunnen wegnemen dat er iets onoorbaars gebeurt, dan doen we het volgens mij niet goed genoeg.”

Lees het interview met Menno Snel: 'Onjuiste afspraken over rulings willen we aanpassen of beëindigen'

Lees alle berichtgeving over de Paradise Papers terug in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden