'Fiscaal vestigingsklimaat onderscheidt zich steeds minder'

Beeld anp

Als Nederland echt een toppositie wil vervullen op het gebied van fiscaal vestigingsklimaat, dan zal het kabinet aan de slag moeten. Volgens het jaarlijks onderzoek van PwC en de Wereldbank naar de belastingdruk en -systemen in 185 landen onderscheidt het Nederlands fiscaal vestigingsklimaat zich steeds minder.

PwC ziet in het regeerakkoord ook weinig concrete voorbeelden om de (administratieve) lasten van bedrijven te verlichten. 'Als alle Europese landen binnen enkele jaren een vergelijkbaar of concurrerender fiscaal regime kennen, wordt Nederland minder voor de hand liggend als vestigingsplaats. Alleen door te kiezen voor echte fiscale hervormingen kunnen wij ons concurrentievoordeel behouden", stelt Sytso Boonstra (PwC).

Uit het onderzoek, Paying Taxes 2013, komt naar voren dat andere landen hun belastingsystemen in een hoger tempo hervormen waardoor ons land in de Europese ranglijst blijft steken op de achtste plaats. Ook in 2011 stond Nederland op die positie. Landen als Polen, Roemenië, Slovenië en Rusland bijvoorbeeld stijgen sterk op deze ranglijst en worden steeds geduchtere concurrenten als vestigingsland.

Om daar verandering in te brengen, pleit PwC onder meer voor het verlagen van het aantal belastingen en verdere vereenvoudiging van de loonheffingen. Zweden, Noorwegen en Frankrijk pakten het aantal belastingen al wel aan en volgens PwC loont het ook om te kijken of bijvoorbeeld gemeentelijke en waterschapsbelastingen kunnen worden geïnd door de Belastingdienst.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) laat in een reactie weten dat hij het goed vindt dat Nederland zich heeft weten te handhaven, 'ondanks de budgettair zware opgaaf'. Omdat er ook de komende jaren geen extra middelen zijn, gaat hij zich nog meer inzetten op de internationale diplomatie om zo bijvoorbeeld uitbreiding van het verdragennetwerk te realiseren. Een punt dat overigens niet mee wordt gewogen in het onderzoek, zo geeft de bewindsman aan.

Ook blijft hij zich inspannen om buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen. 'Nederland is met de Rotterdamse haven en Schiphol nog altijd de 'gateway to Europe'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden