Fis vreest burgeroorlog als Algerijnse bewind akkoord verwerpt

MADRID (AFP, Reuter) - Als het 'akkoord van Rome' niet wordt uitgevoerd, dreigt er in Algerije een openlijke burgeroorlog. Dat zegt de woordvoerder in ballingschap van de verboden islamitische Fis-partij, Rabah Al-Kabir, in een gesprek met de Spaanse krant El-Pais.

Kabir weest erop dat het 'akkoord van Rome' de steun heeft van de drie politieke partijen die bij de parlementsverkiezingen van december 1991 samen 78 procent van de stemmen kregen. Het waren de eerste vrije parlementsverkiezingen in Algerije, en het Fis was vrijwel zeker van een meerderheid van de zetels, maar het leger voorkwam een beslissende tweede ronde, waarna later het Fis werd verboden.

De drie partijen, de oude eenheidspartij FLN, de Berberpartij FFS en het Fis, kwamen overeen dat er via een nationale conferentie nieuwe parlementsverkiezingen moeten worden voorbereid. Ook gisteren kwam de Algerijnse regering nog niet met een reactie, hoewel onder andere Frankrijk erop had aangedrongen zaken te doen met het Fis. Fis-woordvoerder Kabir was gisteren blij met een document van de extremistische fundamentalistische terreurbeweging GIA, waarin staat dat de beweging in beginsel bereid is te praten over een staakt-het-vuren. Maar Kabir was er niet zeker van of het document wel echt was. Kabir zei dat het Algerijnse bewind, als het 'Rome' afwijst, een even grote vergissing begaat als met de staatsgreep van januari 1992. Maar hij zag in het zwijgen van de Algerijnse regering een gunstig teken, omdat mogelijk president Zeroual en andere leiders in debat zijn.

De Algerijnse krant Le Matin reageerde op het akkoord van Rome met een opsomming van wandaden gepleegd door fundamentalistische militanten. In december werd de hoofdredacteur van Le matin, Said Mekbel, doodgeschoten in een restaurant. Le Matin bracht de moorden in herinnering die de afgelopen anderhalf jaar op kinderen zijn gepleegd. Zoals acht meisjes, die hadden geweigerd een tijdelijk 'genotshuwelijk' te sluiten met guerrillastrijders, of die geen hoofddoek wilden dragen.

Het blad schreef ook over een recente schietpartij waarbij onbekenden het vuur openden op een bus, in de buurt van de oostelijke stad Batna, de geboorteplaats van president Zeroual. Daarbij kwamen negentien mensen om. Even eerder hadden mitrailleurschutters het vuur geopend op een menigte die een moskee verliet. De autoriteiten schrijven deze daden toe aan islamitische extremisten, het Fis daarentegen zegt dat de geheime dienst ze heeft gepleegd.

Volgens westerse inlichtingendiensten zijn in Algerije sinds januari 1992 dertigduizend of meer mensen door geweld omgekomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden