Fiod onderzoekt witwassen in moskeeën

De islamitische stichting AlFitrah in Utrecht. Beeld anp
De islamitische stichting AlFitrah in Utrecht.Beeld anp

De Fiod en politie hebben vandaag op twaalf locaties invallen gedaan bij educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties die verdachte banden hebben met het Midden-Oosten. Er zijn ook invallen gedaan bij twee salafistische moskeeën in Utrecht en Tilburg.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontvangen de educatieve organisaties tonnen aan euro's via grote stortingen in eigen land, maar ook moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat weer terug naar het buitenland. Het OM vermoedt witwassen.

Eerder vandaag doorzocht de Fiod ook de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. In Tilburg werd de salafistische As-Sunnah moskee binnengevallen, zo blijkt uit beelden die op Facebook zijn geplaatst. De maker beklaagt zich erover dat de politie bij bestuursleden thuis is binnengevallen. "Die mensen zijn geen criminelen", zegt hij in het filmpje.

Volgens een woordvoerster van het OM hebben de invallen bij de educatieve stichtingen te maken met een lopend fraudeonderzoek. Fiod en politie hebben administratie en digitale bestanden in beslag genomen. De hoofdverdachten, een vader en twee zoons, zijn niet aangehouden. Zij vervullen volgens het OM diverse bestuursfuncties bij meer dan tien stichtingen, waarvan er drie als verdacht worden beschouwd.

Utrechtse moskee al vaker onderzocht

De salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht is al eerder onderwerp geweest van verdenkingen, onderzoeken en Kamervragen. Vorig jaar raakte de moskee in opspraak door de uitnodiging van een veroordeelde islamitische prediker voor een conferentie. Mohamed Abdelkrim Aznagui, alias sjeik Abou Chayma, kreeg van een Brusselse rechtbank in 2012 tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duiveluitdrijving. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw die geen kinderen kon krijgen.

In januari ontkende het gemeentebestuur in Utrecht dat de moskee AlFitrah geld zou krijgen van een Koeweitse instelling die banden zou onderhouden met terroristische organisaties. Dat bleek toen uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en de Belastingdienst naar de mogelijke relatie van subsidiegevers met terrorisme.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) beantwoordde in februari een reeks Kamervragen over de moskee van SP, CDA en PVV. Asscher zei dat er regelmatig overleg plaatsvond tussen de gemeente, politie, jongerenwerk en de stichting alFitrah. "Met de voorzitter is afgesproken dat de stichting opener en transparanter zal zijn over haar werkwijze en financiering'', aldus Asscher.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden