Finse regering valt door mislukte hervorming in de zorg

Premier Juha Sipilä neemt pauze in het Fins Parlementshuis, nadat hij vrijdagochtend het ontslag van zijn kabinet had aangekondigd. Beeld AFP
Premier Juha Sipilä neemt pauze in het Fins Parlementshuis, nadat hij vrijdagochtend het ontslag van zijn kabinet had aangekondigd.Beeld AFP

Al vele jaren probeert de Finse politiek de zorgsector te hervormen. Dat is opnieuw mislukt.

De Finse regering is gisteren gevallen, een maand voor de geplande parlementsverkiezingen. De centrumrechtse coalitie heeft geen meerderheid meer voor de beloofde hervormingen in de zorgsector. Die staan al vijftien jaar op de agenda.

Toenemende vergrijzing zet de Finse gezondheidssector al meer dan een decennium onder druk. Het aandeel werkenden dat de kosten van de gezondheidszorg moet opbrengen, wordt verhoudingsgewijs steeds kleiner. Al in 2005 beloofde de Finse regering dat de zorgsector efficiënter zou worden en dat de lange wachttijden voor doktersafspraken zouden worden ingekort. Toch veranderde er weinig. In 2013 sloeg de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling alarm. Hij meldde dat de Finse gezondheidszorg een chronisch tekort aan financiële middelen had.

In 2015 rekende het Finse dagblad Etelä-Suomen Sanomat uit dat zieken in Zuid-Finland gemiddeld een maand moeten wachten voordat ze bij de huisarts langs kunnen gaan. Veel Finnen kloppen liever aan bij de dokter in buurland Estland, waar de kosten lager liggen en de wachttijden korter zijn.

Ambitieus plan

Met de overwinning van de Centrumpartij in 2015 leek er eindelijk beweging te komen in Helsinki. Onder premier Juha Sipilä presenteerde de nieuwe conservatief-liberale regering een ambitieus plan dat op zijn laatst in 2020 moest worden gerealiseerd. Enerzijds zou er grondige centralisatie plaatsvinden, anderzijds zou er meer speelruimte komen voor de privésector.

De beloofde hervormingen kwamen echter moeizaam op gang. Hoe dichter het kabinet Sipilä bij de deadline kwam, hoe meer parlementsleden hun steun introkken. Toen het hervormingsplan deze week niet meer op een meerderheid kon rekenen, explodeerde het kabinet.

Sipilä liet vorige maand al aan Politico weten de zorgkwestie ‘ontzettend ingewikkeld’ te vinden en noemde het “de moeilijkste hervormingen sinds de Tweede Wereldoorlog”. De partijen verschillen van mening over talloze details in de plannen, maar problematisch voor de linkse partijen was met name de gedeeltelijke privatisering van de gezondheidszorg.

De huidige regering neemt de lopende zaken nog waar tot de verkiezingen op 14 april.

Lees ook: Finse premier vangt asielzoekers op in zijn huis

De Finse premier Juha Sipilä stelt zijn huis in Kempele, in het noorden van het land, open voor asielzoekers: ‘We moeten in de spiegel kijken en vragen hoe we kunnen helpen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden