Finse automobilisten botsen minder vaak tegen rendieren dankzij hun smartphone

Finse Automobilisten die op de app zijn geabonneerd, worden op de hoogte gebracht van rendiersignaleringen op en rond de weg. Beeld AP
Finse Automobilisten die op de app zijn geabonneerd, worden op de hoogte gebracht van rendiersignaleringen op en rond de weg.Beeld AP

In Finland is een speciale app ontwikkeld die verkeersongelukken met rendieren tegengaat.

Anne Grietje Franssen

In het dunbevolkte Finse lapland zit een verkeersongeluk in een klein hoekje. Andere automobilisten kom je hier weliswaar zelden tegen en aan besneeuwde wegen is de bevolking wel gewend. Nee, hier zijn het vooral rendieren die een gevaar vormen op de weg. Jaarlijks vinden in het noorden van Finland – het leefgebied van 200.000 rendieren en ongeveer evenveel mensen – zo’n 4000 rendierongevallen plaats.

Dat kon zo niet langer, vond de Finse Transportautoriteit. De oplossing: een rendierwaarschuwings-app. De applicatie, genaamd Porokello, maakt gebruik van satellietnavigatie en mobiele telefoons. Automobilisten die op de app zijn geabonneerd, worden op de hoogte gebracht van rendiersignaleringen op en rond de weg. Het zijn diezelfde bestuurders die anderen waarschuwen voor rendiergevaar. Vooral bus- en vrachtwagenchauffeurs blijken trouwe doorseiners. Zodra ze een dier hebben gespot, drukken ze op een Porokello-knop. Andere automobilisten die het gebied naderen, krijgen een notificatie. Let op: u betreedt nu rendierterrein.

De associatie van Finse rendierhoeders steunt de ontwikkeling. Want hoewel de loslopende dieren een risico vormen voor bestuurders, zijn het toch vooral de dieren die de klappen krijgen. “Een keer heb ik bij een aanrijding zes rendieren gedood”, verklaart een automobilist tegen de Finse nieuwszender Yle. Al moet het niet zo zijn dat chauffeurs zo druk zijn met het markeren van rendierlocaties, dat ze de weg vergeten.

Porokello lijkt inmiddels zijn bestaansrecht al te hebben bewezen: afgelopen najaar lag het aantal verkeersongelukken met rendieren zo’n 25 procent lager dan vorig jaar, toen de rendier-app er nog niet was.

Lees ook:

Als Zweedse rendieren de grens oversteken, worden ze geruimd

Al sinds de laatste ijstijden grazen rendieren in het noorden van Scandinavië hun buik rond op de aantrekkelijkste weides. Tienduizenden jaren lang hoefden ze zich geen zorgen te maken over hun exacte graaslocatie. Nu wel.

Iedereen heeft toiletpapier nodig, maar liever niet van het laatste, Zweedse boreale bos

Het boreale woud, een zo essentiële voedselbron voor de rendierkuddes, is steeds moeilijker te vinden. Het gebied valt in Zweden ten prooi aan de industrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden