Finland is het gelukkigste land ter wereld, en wel hierom

De Finnen zijn het 'allergelukkigst'.  Beeld AP
De Finnen zijn het 'allergelukkigst'.Beeld AP

De Verenigde Naties wegen voor het eerst ook het geluksgevoel van migranten mee in het World Happiness Report.

Pieternel Gruppen

Het is jaarlijks stuivertje wisselen tussen de Scandinavische landen op de lijst van gelukkigste landen. Ook dit jaar voeren vooral noordelijke landen weer de eredivisie aan in het World Happinness Report. De Finnen zijn het 'allergelukkigst', vorig jaar waren het de Noren.

Sinds 2012 beoordelen de Verenigde Naties de inwoners van 156 landen op hun geluksgevoel. In de toptien staan dezelfde landen als vorig jaar maar nu in een andere volgorde. Nederland staat dit jaar op plek zes. Gekeken wordt onder andere naar inkomen, sociale ondersteuning, levensverwachting en de mate van vrijheid in een land.

Gratis gezondheidszorg

Finland scoort op deze combinatie dus het best, ondanks de donkere strenge winters. De Finnen verklaren hun geluk door de aanwezigheid van natuur, kinderopvang, goede scholen en gratis gezondheidszorg.

Dat geld niet per se gelukkig maakt, bewijst de degradatie van de Verenigde Staten op de ranglijst. Dat land zakte vier plaatsen en staat nu op de achttiende plek. Volgens een van de opstellers van het rapport, de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, wordt zijn land 'rijker en rijker maar niet gelukkiger'. Het geluk in de VS neemt onder andere af doordat netwerken voor sociale steun verzwakken en het vertrouwen in publieke instellingen afneemt. Ondertussen blijft het aantal obesitasgevallen, drugsgebruik en onbehandelde depressies hoog, aldus Sachs.

Geluksgevoel

"In Finland leef ik de Amerikaanse droom", grapt docente Brianna Owens tegen persbureau Reuters. Zij verruilde de Verenigde Staten voor de Finse stad Espoo. "Alles in de Finse maatschappij is erop gericht om mensen succesvol te laten zijn."

Dit jaar is in het rapport voor het eerst het geluk van migranten wereldwijd meegewogen. En ook onder hen voert Finland de lijst aan. Dubbel goud voor de Finnen dus. Een van de onderzoekers, de Canadees John Helliwell, noemt de consistentie tussen het geluksgevoel van migranten en de autochtone inwoners van een land de opvallendste uitkomst van het rapport.

Hoewel migranten uit heel diverse plekken van de wereld komen waarbinnen het geluksgevoel sterk kan verschillen, beoordelen ze hun leven ongeveer op dezelfde manier als de inwoners van hun nieuwe land. "Mensen die naar een 'gelukkiger' land verhuizen winnen, maar mensen die naar een land lager op de ranglijst vertrekken 'verliezen'."

Lees ook: Wilt u gelukkig worden ga dan vooral niet naar het geluk zoeken

en: Schagen heeft zijn eigen wethouder van geluk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden