Financiering Scientology is wel eerlijk

'Vijfenveertig jaar bij Scientology: geen schulden en heel dankbaar.' Zo zou de kop van het volgende artikel kunnen luiden als Robin de Wever ('Diep in de schulden dankzij Scientology", (Trouw, 10 september) werkelijk de moeite wil nemen om niet alleen kritiek van ex-leden te verspreiden, maar ook het verhaal van mensen die al decennialang scientoloog zijn, ondanks de emmers met bagger die in de media over hen en hun kerk is uitgestort.

Ik ken scientology al vanaf 1970. Ik heb er sindsdien nog geen dag spijt van gehad dat ik naar een introductielezing ging, en daar meemaakte dat ik me voelde alsof ik spiritueel eindelijk thuisgekomen was, na een lange zoektocht naar erkenning en bevestiging van mijn bestaan als spirit.

Sindsdien heb ik ervaringen in vele van mijn eerdere levens onder ogen kunnen zien, ervan geleerd en mij bevrijd van de spanningen en de lasten die deze mij in dit leven bezorgden. Net als Henk van den Dorpel ben ik enthousiast over deze moderne zielszorgtechnieken, over het bereikt hebben van de staat van 'clear', en de positieve invloed daarvan op de gezondheidstoestand van mijn lichaam.

De kritiek van Van den Dorpel over het donatiesysteem onderschrijf ik niet; ik zie daarin een gebrek aan begrip over het feit dat iedere kerk om te blijven voortbestaan geld nodig heeft, omdat ze nu eenmaal meedraait in een economische samenleving.

Onze overheid verlangt sinds de scheiding van kerk en staat dat de kerken door hun leden gefinancierd worden. Jonge kerken als de Scientology Kerk hebben geen in het verleden door kerkbelasting opgebouwde vermogens waardoor ze, zoals veel oude kerken, alleen al van de jaarlijkse rendementen kunnen blijven bestaan.

Ik vind het systeem van de bijdrage per dienst ook een veel eerlijker systeem dan de verouderde heffing van een kerkelijke belasting. Ik ben een stuk verder op de spirituele brug van scientology dan de geïnterviewde en heb dit kunnen doen zonder dat ik ervoor in de schulden zit en geheel op eigen kracht.

Hoe je met je geld omgaat, hoeveel je daarvan aan je kerk geeft, dat zijn persoonlijke beslissingen waarvoor je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen.

DE VERDIEPING 10

Het geld moet klotsen bij Scientology

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden