Financiering operawerkplaats in voormalige Parkkerk mislukt

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De operawerkplaats annex operatheater in de voormalige Parkkerk in Amsterdam is van de baan. De potentiële gebruiker, ParkOpera NV, kan de huur niet opbrengen die de eigenaar, het Amsterdams Monumentenfonds (AMF), vraagt.

Initiatiefnemer Floris Guntenaar van de stichting Opera Mundi, zegt dat hij waarschijnlijk al een andere plek heeft gevonden voor het ontwikkelen van produkties en het opvoeren van opera's. “Die koppeling vonden wij interessant, mits het gebouw betaalbaar was. ParkOpera NV zou de inrichting, begroot op 2,5 miljoen gulden, verzorgen. Dat hadden we al voor tachtig procent rond. AMF zou de aankoop van het pand en de cascoverbouw voor zijn rekening nemen, eveneens begroot op 2,5 miljoen gulden.”

Volgens Guntenaar was het voor ParkOpera NV echter onduidelijk of de kosten die AMF voor zijn rekening zou nemen niet hoger zouden uitkomen. “Bovendien vroeg AMF een huur van tien procent over hun investeringsaandeel; er was sprake van een open einde en op die basis vonden onze aandeelhouders het niet verantwoord afspraken te maken”, aldus Guntenaar. Hij erkent dat zijn plannen erg ambitieus zijn, maar volgens hem is er vanuit publiek èn operamakers wel vraag naar.

Directeur Maarten de Boer van het AMF meent dat zijn fonds ParkOpera NV ruim de tijd heeft gegund om de plannen rond te krijgen. “Wij hebben ParkOpera NV 1,5 à 2 jaar exclusiviteit gegeven als toekomstige gebruiker, maar we wilden zekerheid over de eenmalige investeringskosten - de inrichting - en over een huurcontract voor lange termijn. Daarnaast wilden wij ook weten welke voorwaarden de sponsor van ParkOpera NV stelde en die hebben we nooit echt gekregen. Bij zo'n omvangrijk plan moet er voor een aantal jaren dekking zijn, dat is hùn taak.” Volgens De Boer was twee jaar geleden al bekend dat ParkOpera NV een huur van tien procent zou moeten gaan betalen, “maar Guntenaar heeft altijd een optimistisch en rooskleurig scenario gehanteerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden