Update

Financiering omroepen wordt totaal anders

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker zitten in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker zitten in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Beeld anp

De Nederlandse omroepen zullen in de toekomst niet langer gefinancierd worden op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit die ze gaan leveren. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) donderdag bekendgemaakt.

Redactie

Omroepverenigingen krijgen vanaf 2016 een minimumbedrag. De omroepen kunnen daarnaast voorstellen doen voor programma's die bijdragen aan 'een evenwichtig totaalaanbod'. Zo kunnen zij extra budget verdienen. Staatssecretaris Dekker gaat hiervoor nog een budgetsysteem uitwerken, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zal grote invloed krijgen op de verdeling van het aanvullende budget. De raad wordt verantwoordelijk voor het totaalaanbod en moet criteria voor de omroepen gaan bedenken. Ook moet de raad zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd aan het publiek.

Kaskrakers
Dekker wil zo bereiken dat omroepen minder gaan kijken naar het belang van hun leden en meer naar dat van alle 17 miljoen kijkers. 'Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt', zegt hij. Ongeveer 3 miljoen Nederlanders zijn lid van een omroep.

Het plan houdt volgens Dekker niet in dat de omroepen enkel nog kaskrakers mogen maken. 'De kwaliteit van programma's is leidend', vindt de staatssecretaris. 'Competitie op creativiteit en kwaliteit zal leiden tot betere programma's.'

De NPO laat weten blij te zijn met de plannen van het kabinet. 'Ik vind het goed dat de staatssecretaris als uitgangspunt neemt dat de omroepen programma's moeten maken voor 17 miljoen Nederlanders en niet op basis van lidmaatschap', aldus bestuursvoorzitter Henk Hagoort.

Regeerakkoord
De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. Daarin staat dat de omroepen zullen worden onderverdeeld in twee groepen: A (grote) en B (kleine). Hierdoor wordt het exacte ledenaantal minder belangrijk. Een neveneffect is dat spotjes en activiteiten om leden te werven minder nodig zijn waardoor extra tijd en geld kan worden bespaard.

Verder wordt het budget van de religieuze omroepen, zoals de RKK en de BOS, op nul gezet. Over het behoud van de zendmachtiging wordt de komende maanden nog overleg gevoerd. In het voorjaar moet daar meer duidelijkheid over komen.

In het regeerakkoord staat ook dat de omroepen in 2016-2017 een bezuiniging van 100 miljoen voor de kiezen krijgen, bovenop de 200 miljoen die door het eerste kabinet-Rutte werd ingevoerd.

De veranderingen maken deel uit van de nieuwe mediawet, die binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daar staat ook in dat veel omroepen moeten fuseren. Dat proces is inmiddels al in gang gezet door de omroepen. De nieuwe wet moet in januari 2014 ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden