Financiering Europese Spelen is nog lang niet rond

Sportbonden akkoord met kandidatuur Nederland, maar bezorgd over benodigde geld

FRED BUDDENBERG

NOC-NSF gaat zich officieel kandidaat stellen voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. De sportkoepel kreeg gisteren tijdens een extra algemene vergadering op Papendal het groene licht van de leden om te proberen het evenement naar Nederland te halen. Na een schriftelijke stemming schaarden de 34 aanwezige sportbonden zich met een overgrote meerderheid achter het plan van NOC-NSF. Hoewel de vergadering bezorgd was over een groot aantal losse eindjes, met name over de financiering.

Aan de kandidaatstelling is wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mogen NOC-NSF en haar leden geen enkel financieel risico lopen en moeten de rijksoverheid, steden, provincies en het bedrijfsleven bereid zijn het plan financiële ondersteuning te geven. Tevens moet het evenement een volwassen topsportkarakter hebben, op EK-niveau en met olympische kwalificatiemogelijkheden voor de Spelen van 2020 in Tokio. Het Europees Olympisch Comité (EOC) beslist op 16 mei of Nederland de thuisbasis wordt van de tweede Europese Spelen.

Uiteraard ging het gisteren voornamelijk over geld. De begroting van de Europese Spelen beslaat 125 miljoen euro, maar de financiering is nog lang niet rond, zo bleek op Papendal. Aan de inkomstenkant staat bijvoorbeeld een bedrag van 27 miljoen euro van de rijksoverheid, maar inmiddels is duidelijk dat het ministerie van VWS zo hoog niet zal inzetten. NOC-NSF directeur Gerard Dielessen: "Het wordt minder dan die 27 miljoen. We weten nog niet hoe hoog het bedrag zal zijn, maar ik hoop op een substantiële bijdrage om de begroting sluitend te krijgen."

NOC-NSF gaat morgen rond de tafel met minister Edith Schippers van VWS. Het was de bedoeling dat al vorige week een afrondend gesprek zou hebben plaatsgevonden over de (financiële) participatie van de overheid, de provincies en de gemeenten. "Door politieke rompslomp bleek het niet mogelijk om met de juiste delegatie bij elkaar te komen", verklaarde Dielessen de uitstel van het onderhoud met het ministerie.

Van de steden die in gesprek zijn geweest met NOC-NSF hebben Rotterdam en Utrecht meegedeeld dat er op dit moment geen politieke meerderheid is om mee te doen. Dielessen: "Beide steden hebben 'nee, tenzij' gezegd. Ik heb geen hard 'nee' gehoord en ik sluit niet uit dat ze in een later stadium alsnog mee gaan doen." Utrecht zou 5,5 miljoen bijdragen, Rotterdam 8 miljoen, Ook met Almere, Den Haag en Amsterdam is nog geen definitief akkoord bereikt.

In de begroting is opgenomen dat negen gemeenten en vijf provincies een bedrag van 58 miljoen euro moeten ophoesten. Ook over het incasseren van dat bedrag heeft de sportkoepel geen enkele garantie binnen. André Bolhuis, voorzitter van NOC-NSF, probeerde de vergadering gerust te stellen, maar slaagde daar niet in. En toch ook realistisch: "Als de overheid, de gemeenten en provincies niets bijdragen, dan kunnen wij het evenement niet organiseren, zo simpel is het. Als we op 1 december het geld niet hebben, dan zullen we dat aan het EOC meedelen."

Een grote zorg van een aantal bonden is, zo werd duidelijk op Papendal, dat de 125 miljoen voor de Europese Spelen ten koste zal gaan van bestaande sportprogramma's. Of zoals Hans Nieukerke, voorzitter van de volleybalbond, het omschreef: "Het zou vreselijk zijn als er een dikke streep gaat door het huidige evenementenbudget." En een waarschuwende vinger werd opgestoken door Jos Geukers, voorzitter van de gymnastiekunie: "We moeten oppassen voor het kannibaliserende effect die deze Europese Spelen kunnen hebben."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden