'Financier van de taliban' mullah Rahman zou zijn opgepakt

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Afghaanse en Duitse militairen hebben een belangrijke talibanleider opgepakt in de provincie Kunduz in Noord-Afghanistan. Het gaat waarschijnlijk om mullah Abdul Rahman, die wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen en ander talibangeweld.

De Navo-macht Isaf zegt nog niet te kunnen bevestigen of het inderdaad de gezochte Rahman is. De taliban zelf ontkennen het. Maar het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken is zeker van zijn zaak: volgens woordvoerder Sediq Sediqqi is de opgepakte man zonder twijfel mullah Rahman. "Het is een groot succes voor ons. Hij is een van de belangrijke talibancommandanten en zat achter veel aanslagen".

De talibanleider werd naar nu blijkt afgelopen vrijdagavond al gearresteerd, in een dorpje in het district Char Dara vlakbij Kunduz-stad. Zijn twee bodyguards werden ook ingerekend. De actie werd uitgevoerd door het Afghaanse leger in samenwerking met Duitse speciale troepen.

Mocht het inderdaad om mullah Abdul Rahman gaan, dan hebben de autoriteiten een grote vis te pakken. Hij staat bekend als de 'schaduwgouverneur' van de taliban in de provincie Kunduz. De Navo noemde hem eerder 'financier van de taliban'.

De autoriteiten in Kunduz stelden Rahman gisteren verantwoordelijk voor de toegenomen onveiligheid in drie noordelijke provincies Kunduz, Takhar en Badakhshan. Provinciewoordvoerder Sayed Sarwar Husseini zei dat de talibancommandant "opstandelingen aanmoedigde om bermbommen te plaatsen en aanvallen te organiseren op hoge Afghaanse autoriteiten".

Verder wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij aanslagen tegen militairen in Kunduz, die onder meer op Goede Vrijdag 2010 het leven kostte aan drie Duitsers. Ook zou hij achter de kaping hebben gezeten van twee tankwagens met brandstof in 2009. Een Duitse commandant liet de wagens vervolgens bombarderen in de buurt van de stad Kunduz. Bij die luchtaanval kwamen waarschijnlijk rond de 100 mensen om het leven.

Het district Char Dara ligt zo'n tien kilometer ten zuidwesten van Kunduz-stad. Het district is sinds een jaar of vier het belangrijkste bolwerk van de taliban in de provincie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden