Financier gezocht voor Wallenplan

Amsterdam wil rosse buurt verder opknappen, maar extra geld trekt de gemeente er niet voor uit

De gemeente Amsterdam zal geen extra geld uittrekken voor het project om de Wallen op te knappen. Burgemeester Eberhard van der Laan beloofde dat deze week aan de Amsterdamse gemeenteraad. Die had hem om uitleg gevraagd, nadat in deze krant artikelen waren verschenen over een kostenpost van 140 miljoen euro die Amsterdam boven het hoofd hangt als het project op dezelfde voet zou doorgaan.

Sinds 2007 zijn met steun van de gemeente voor tientallen miljoenen euro prostitutiepanden en coffeeshops op de Wallen opgekocht om de buurt leefbaarder te maken. Na een vliegende start bleek al snel dat er te weinig geld is om daarmee te kunnen doorgaan. Sinds 2009 is Amsterdam naarstig op zoek naar private investeerders die er geld in willen steken. Zij moeten ervoor zorgen dat het project verder kan, maar ook de gemeente uitkopen.

Volgens burgemeester Van der Laan is de gemeente in exclusieve onderhandelingen met enkele private partijen, zo zei hij woensdag in de gemeenteraad. Wie die partijen zijn, wil hij nog niet zeggen, om de onderhandelingen niet in de weg te zitten. "Voor het einde van dit jaar kom ik met een voorstel, waar geen extra geld van de gemeente bij hoeft", zo beloofde hij de raad.

De beoogde oplossing is het oprichten van een nieuwe onderneming, 1012 Inc., die door moet gaan met het opkopen van panden op de Wallen. 1012 Inc. moet ontstaan uit de vastgoedbedrijven NV Zeedijk en NV Stadsgoed, die beiden al veel panden beheren op de Wallen. NV Zeedijk is grotendeels in handen van de gemeente, Stadsgoed is van woningcorporatie Stadgenoot.

De gemeente en Stadgenoot willen bij de vorming van 1012 Inc. hun aandelen zoveel als mogelijk verkopen aan private investeerders. Uit vertrouwelijke stukken van de projectgroep die 1012 Inc. uit de grond moet stampen, in bezit van Trouw, blijkt echter dat de nieuwe onderneming daarvoor financieel niet stevig genoeg staat.

Betrokkenen laten aan Trouw weten dat er amper interesse is om deel te nemen. De projectgroep wil de gemeente daarom vragen het belang juist te vergroten: door leningen om te zetten in aandelen, en af te zien van eventuele winstuitkeringen. Zo kan 1012 Inc. er mogelijk toch komen. Maar dat zal Amsterdam tientallen miljoenen kosten.

Vooral de financiële positie van Stadsgoed zorgt voor de valse start van 1012 Inc. Dat bedrijf kocht eerder met veel krediet panden op de Wallen tegen de hoofdprijs. Deze week presenteerde Stadsgoed mooie jaarcijfers. De winst - ruim 9 miljoen - was de hoogste in 15 jaar. Dat was vooral te danken aan een flinke waardestijging van de panden in beheer. Tegelijkertijd moest Stadsgoed flink lenen bij moederbedrijf Stadgenoot. De schuld aan die partij nam met ruim 11 miljoen toe. De solvabiliteit - een maat voor financiële degelijkheid - is wel gestegen naar 39 procent, maar dat is voor vastgoedbegrippen niet hoog.

Gezamenlijk hebben Zeedijk en Stadsgoed een solvabiliteit van 45 procent - nog altijd niet genoeg om zelfstandig veel geld te kunnen aantrekken om nieuwe panden op de Wallen te kunnen kopen. Om het project te kunnen voortzetten moeten daarom panden van het gezonde Zeedijk in de verkoop, zo bevestigde Van der Laan. Alleen zo kan het financiële gat van Stadsgoed gedicht worden in een gezamenlijk 1012 Inc. Maar het dichten van dat gat levert nog geen extra leencapaciteit voor nieuwe aankopen op.

De enige uitweg van de projectgroep 1012, zo blijkt uit notulen van de bijeenkomsten, is dat de gemeente financieel bijspringt. Die mogelijkheid heeft burgemeester Van der Laan deze week echter resoluut afgewezen. Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn hoe het Wallenproject verder kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden