Financiën NOC-NSF steeds zorgelijker

André Bolhuis met grote meerderheid herkozen, maar potverteren kan hem nu opbreken

Een overwinning zoals gisteren bij zijn herverkiezing als voorzitter van NOC-NSF, als enige kandidaat, zei André Bolhuis in zijn carrière als hockeyer nooit te hebben gehad: 200-9. Toch was de vraag om stemming een kleine smet op zijn aanblijven, en de bevestiging dat er ook oppositie is tegen zijn leiderschap.

Zijn herverkiezing bij acclamatie was al afgehamerd, toen Theo Ploegmakers van de hippische sportbond alsnog om stemming vroeg, schriftelijk zelfs. Dat sloot aan bij geluiden dat veel bonden niet openlijk met kritiek komen uit angst voor financiële consequenties. Met slechts negen tegenstemmers blijkt dat mee te vallen, maar in de rondvraag kwam alsnog kritiek los. De ijshockeybond hekelde ten overvloede het topsportbeleid dat slechts is gericht op gouden medailles in enkele sporten, niet op een brede, vruchtbare infrastructuur met veel succesvolle sporten.

Patrice Assendelft van de motorrijdersvereniging maakte gewag van kritische geluiden die zijn gemaakt tijdens het ledenberaad. "Ik heb de indruk dat daar niets mee wordt gedaan, en dat het bestuur overgaat tot de orde van de dag."

Bolhuis zegt dat hij graag met die weerstand wil omgaan, en het bestrijden van de steeds nijpender financiële positie van NOC-NSF in zijn laatste termijn als een uitdaging te zien. Daarbij verwacht hij veel van de voorgenomen fusie tussen Lotto en Staatsloterij, een bevalling 'waar al zestien jaar aan wordt gewerkt'.

De sportkoepel staat te springen om nieuwe inkomstenbronnen. Als vaste brenger van slecht nieuws meldde Anneke van Zanen dat tegenvallers in 2016 tot liquiditeitsproblemen kunnen leiden, en het in 2017 uit is met boven de stand leven.

Sinds 2011, toen de nationale sportkoepel nog dreef op een reservekurk van 72 miljoen, houdt de crisis Papendal in de greep. De Lotto-inkomsten kalven al jaren af en op het nationale sportcentrum met viersterrenhotel en olympische medaillefabriek moet geld worden toegelegd. Volgend de begroting rest eind 2016 nog 23 miljoen, met een besteedbaar residu van 7,8 miljoen.

Volgend jaar kan voor het laatst worden vertrouwd op die in het verleden opgebouwde reserves, waarop tot 14 miljoen per jaar is ingeteerd. Bij lagere resultaten dan begroot, dreigen zelfs liquiditeitsproblemen. In een notitie bij de begroting 2016 wordt gemeld: Met de Lotto zijn zelfs afspraken gemaakt om eventuele tijdelijke liquiditeitstekorten op te vangen door middel van voorschotten."

De conclusie van Van Zanen: "We hebben dankzij de reserve jaren kunnen doen alsof het geen recessie was. Vóór 2017 moet er een omslag zijn."

Het bestemmingsplan voor 2016 is al sterk aangepast, onder meer met een korting op de basisfinanciering van NOC-NSF en de sportbonden. De topsport wordt ondanks incidentele subsidies van VWS hard geraakt. Het High Performance Center, door Maurits Hendriks onmisbaar geacht in Londen en Sotsji, is er voor Rio niet.

De improviserende technisch directeur worstelt met 10 procent korting op de topsportbudgetten van bonden, het ingekrompen prestatiemanagement en afgeslankte bijeenkomsten voor sporters richting Spelen.

De doelstelling top-10 blijft voor Olympische en Paralympische Spelen echter overeind. Kennelijk rekenend op veel kostbare successen, gaan de medaillebonussen met vijftien procent omlaag. Individueel goud is in Rio nog 25 000 euro waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden