Financiële wereld went aan Lula

De Braziliaanse munt, de real, verloor gisteren na de herkiezing van president Luiz Inacio Lula da Silva slechts 0,2 procent van zijn waarde. Toen hij vier jaar geleden aan de macht kwam, hielden de banken nog hun hart vast.

De minieme waardedaling van de real is nauwelijks een belangrijk signaal. Hooguit kun je zeggen dat een deel van de klanten voor de munt een lichte vrees heeft dat Lula de overheidsuitgaven snel zal laten oplopen. Zij wijzen daarbij op de eerste negen maanden van dit jaar, waarin de overheidsuitgaven met 12 procent opliepen terwijl de belastingopbrengsten niet sneller stegen dan grofweg 8 procent.

Vier jaar geleden was de sfeer heel anders. Veel banken zetten hun operaties op een zeer laag pitje. Lula zou gaan uitdelen, Lula zou het bedrijfsleven aan banden leggen, en van zijn Arbeiderspartij werd verwacht dat nationaliseren van ondernemingen veel hoger op de agenda zou staan dan privatiseren. Niets van dat alles. De banken die op Lula gokten, zoals ABN Amro-dochter Banco Real, zagen hun vertrouwen beloond. En dat vertrouwen is er nog. Van de 61-jarige president wordt verwacht dat hij de inflatie, die van 14 naar 3,7 procent zakte, onder controle houdt. In een land dat nog niet zo lang geleden gebukt ging onder hyperinflatie, is een lage inflatie psychologisch gezien belangrijker dan hoge economische groeicijfers. Echt aangerekend wordt het Lula dan ook niet dat in zijn periode de Braziliaanse economie gemiddeld met 2,5 procent groeide. Dat is laag in vergelijking met opkomende economieën als India en China. Belangrijk onderscheid is dat Brazilië het moet hebben van landbouw en China vooral vaart op de successen van de maakindustrie. Daar laat zich veel makkelijker toegevoegde waarde scheppen.

Van het Internationaal Monetair Fonds heeft Lula ook een behoorlijke voldoende ontvangen. Recent nog merkte de instelling uit Washington op dat de overheidsuitgaven weliswaar oplopen maar dat de doelen – armoedebestrijding en investeringen in de infrastructuur – goed zijn gekozen. De kost gaat voor de baat uit. En nu het inkomen van de armen stijgt, stijgt ook de binnenlandse vraag. Aan die vraag valt alleen te voldoen als goederen ook via een weg of een spoorlijn bij de klant kunnen komen. Het IMF ziet ook dat de inkomensongelijkheid kleiner wordt in de bijna 800 miljard dollar grote economie. Kansen alom voor Lula om zijn succesverhaal een mooi vervolg te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden