Financiële startups bedreigen de banken nog niet

Nieuwe FinTechbedrijven vullen het tekort aan innovatie in de sector aan

FinTech is het nieuwe buzzwoord in de financiële sector. Durfkapitalisten zien het als een nieuwe manier om geld te verdienen ten koste van de traditionele financiële instellingen. Volgens grote banken is het echter geen bedreiging, maar juist een oplossing voor hun eigen tekort aan innovatie. Wat is FinTech eigenlijk en waarom staat het zo in de belangstelling?

FinTech is een verzamelnaam voor jonge ondernemingen die met technologie financiele diensten efficiënter en gebruiksvriendelijker willen maken. Een Nederlands voorbeeld is AcceptEmail, een dienst waarmee vanuit e-mail acceptgiro's betaald kunnen worden. En recenter: Daalder, een app waarmee kleine aankopen afgerekend kunnen worden zonder gedoe met pinkastjes of chips.

Volgens Don Ginsel van belangenclub Holland FinTech is de opkomst van de sector te verklaren omdat veel processen in de financiële wereld nog weinig efficiënt en duur zijn. "Het is toch gek dat je een e-mail gratis de hele wereld over kan sturen, maar dat een betaling van een euro naar de andere kant van de wereld ook een euro kost."

Deels hebben deze kosten te maken met de verouderde systemen waarmee de traditionele financiële wereld zit opgescheept. Ook worden de kosten opgestuwd door de regulering. En tot slot is er de marge die banken maken. Ginsel: "Daar valt dus nog wel wat te halen."

FinTech neemt een vlucht. Consultancybureau Accenture becijferde dat de wereldwijde investeringen in 2014 ten opzichte van een jaar eerder verdrievoudigden naar 12,2 miljard dollar. Dat het snel kan gaan in deze wereld, bleek wel toen het Duitse Zencap eind oktober 2015 werd overgenomen door het Britse Fundingcircle. Het bedrijf bestond nog maar anderhalf jaar.

Onderdeel van de hype rondom FinTech is de bewering dat deze bedrijfjes een grote bedreiging zouden vormen voor het traditionele bankwezen. Maar dat lijkt in de praktijk wel mee te vallen. Er zijn namelijk nog niet veel partijen die zich zo breed manifesteren als banken dat doen. Meestal concurreren ze met een van de vele diensten die een bank in huis heeft, zegt Ginsel. "FinTechbedrijfjes proberen vooral in één ding heel goed te worden. Om het hart van de klant te veroveren, moet je immers uitblinken."

En het nieuwe initiatief Bunq dan? "Zij hebben een bankvergunning", zegt Menno van Leeuwen van ABN Amro. "In wezen is Bunq gewoon een innovatieve nieuwe speler, maar anders dan FinTech moet Bunq ook aan alle regelgeving voldoen."

Dat FinTechondernemingen meestal geen bedreiging vormen, komt ook doordat ze vaak juist graag samenwerken met banken. Van Leeuwen. "Opschalen is voor hen een grote uitdaging. Via een traditionele bank kunnen ze in een keer veel klanten bereiken." Andersom zien banken ook maar wat graag dat FinTechondernemingen bij hen aankloppen, zegt Harrie Vollaard van de Rabobank. "Banken zitten met oudere systemen waardoor innovatie langzamer gaat. FinTechbedrijven kunnen iets bouwen en direct uitproberen bij de klant om het vervolgens weer aan te passen. "

Wat volgens Van Leeuwen wel ontwrichtend kan werken is de ontwikkeling van blockchain, de technologie waar bitcoin op is gestoeld. Blockchain maakt mogelijk dat betalingsverkeer niet meer langs allerlei schijven hoeft, zoals nu het geval is. "Sneller en goedkoper dus. Zeker partijen die leven van het verwerken van transacties kunnen daardoor overbodig worden."

Ook kan FinTech kredietverlening ontwrichten. Via platforms kunnen particulieren en bedrijven direct aan elkaar geld lenen, zonder dat daar een bank aan te pas komt. Maar banken zijn niet gek, zij springen in op deze ontwikkeling door ondernemers wegwijs te maken in alternatieve financieringsmogelijkheden. Van Leeuwen: "Je zult zien dat krediet vaker een combinatie wordt van een traditioneel bankkrediet en andere vormen, zoals bijvoorbeeld crowdfunding."

undefined

Niet alleen de kleintjes

Jong en klein zijn Apple en Google al lang niet meer, maar ook zij wagen zich aan het ontwikkelen van financiële diensten: via respectievelijk Apple Pay en Google Wallet. Vollaard denkt niet dat de technologiegiganten erop uit zijn om banken te beconcurreren. "Zij leveren dit soort diensten puur om hun huidige verdienmodel te ondersteunen, niet om te veranderen naar dat van een bank. Google bijvoorbeeld verdient geld met advertenties. Als ze inzicht hebben in transactiedata, zien ze niet alleen waar mensen op klikken, maar ook wat ze kopen. Daarmee kunnen ze hun advertentiemodel verder aanscherpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden