Financiële sector toch belast

Nederland doet mee aan transactietaks, mits pensioenfondsen gespaard worden

GIJS MOES | BRUSSEL

Nederland wil toch meedoen aan de financiële transactietaks, ook wel bekend als tobintaks. Maar dan moeten de pensioenfondsen wel vrijgesteld worden, zo stelt het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA.

Een groep van tien Europese lidstaten, onder leiding van Duitsland en Frankrijk, wil een kleine belasting invoeren op de handel in de financiële sector. Nederland wilde niet meedoen uit vrees voor economische nadelen, maar het nieuwe kabinet zet de deur toch open. 'Nederland zal zich hierbij aansluiten op voorwaarde dat onze pensioenfondsen hiervan gevrijwaard blijven, er geen disproportionele samenloop is met de huidige bankenbelasting en de inkomsten terugvloeien naar de lidstaten', meldt het regeerakkoord.

Het demissionaire kabinet zag vooral nadelen aan een transactietaks, zeker als die slechts in een groepje landen ingevoerd wordt. Handelaren zouden dan uitwijken naar andere landen, met grote economische schade voor de landen die wel meedoen als gevolg. Minister De Jager (financiën) baseerde zich voor dit standpunt op rapporten van De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de Autoriteit Financiele Markten. Alleen als alle Europese lidstaten de nieuwe belasting zouden invoeren, was die voor Nederland eventueel te overwegen.

Maar de tobintaks komt er slechts in een groepje landen, dat binnen de Europese regels zijn eigen gang gaat. Binnenkort komt de Europese Commissie met een uitgewerkt voorstel. In een eerder plan werd voorgesteld 0,1 procent belasting te heffen op iedere koop of verkoop van aandelen of obligaties, en 0,01 procent op handel in opties. Dankzij de enorme handelsvolumes zouden die kleine percentages toch tientallen miljarden euro's per jaar kunnen opleveren.

Of het voorstel voldoet aan de Nederlandse voorwaarden is nog onzeker. De commissie houdt tot nu toe open of pensioenfondsen ook moeten meebetalen. Ze wilde eerst wel dat het geld in de EU-kas terechtkwam, maar heeft dat weer ingeslikt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden