'Financiële sector moet dienstbaar zijn'

Denktank Wijffels wil 'destabiliserende en parasiterende' bankiers een groen en sociaal gezicht geven

De financiële sector moet meer werk maken van een fundamentele koerswijziging. Voormalig topman van de SER en de Rabobank Herman Wijffels vindt dat financiële instellingen dienstbaar moeten worden aan de samenleving en het kortetermijndenken moeten laten varen. Hij hoopt een beweging in gang te zetten waarbij wetenschappers, financiële dienstverleners, ambtenaren en burgers via publiek debat kunnen bijdragen aan de hervorming van het bancaire systeem. Het ideaal van Wijffels' denktank Sustainable Finance Lab (SFL) is 'een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten'. Wijffels begint in oktober als voorzitter van het SFL met een serie discussies op de Universiteit Utrecht om 'te komen tot een maatschappelijke sector die levert waar wij behoefte aan hebben', zo verklaarde hij gisteren in 'Buitenhof'. In de gesprekken moet worden onderzocht of er wellicht andere wetten, regels of andere vormen van toezicht moeten komen.

Aanjagers van het SFL zijn enkele hoogleraren: Harald Benink, Arnoud Boot, Ewald Engelen, Arjo Klamer, Hans Schenk, Klaas van Egmond, Irene van Staveren en Esther-Mirjam Sent. Ook Triodos Bank-directeur Peter Blom is lid van het 'Lab'. De wetenschappers vinden, zo zei Wijffels, dat de financiële sector de afgelopen decennia 'destabiliserend en parasiterend' heeft gefunctioneerd voor de economie en maatschappij. Daar moet volgens hen een einde aan komen.

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot zei in 'Buitenhof' dat juist de huidige crisis in de financiële sectort kansen biedt om over de lange termijn na te denken. "Er is juist nu bereidheid in de sector."

Boot noemde het overigens verrassend dat ABN Amro niet het initiatief neemt tot een maatschappelijke dialoog. Terwijl volgens hem het feit dat ABN Amro nu nationaal bezit is juist extra verantwoordelijkheid geeft om daar te beginnen.

Wijffels liet doorschemeren dat op het moment dat de bank weer in private handen overgaat, een beursnotering niet de meest verstandige optie zou zijn. Volgens Wijffels moet ABN Amro 'een stevige set van aandeelhouders' hebben die de bank in de samenleving verankert. Een overname van de bank door pensioenfondsen noemde hij daarvoor een mogelijkheid.

CDA 'onzichtbaar'
Herman Wijffels, voormalig informateur van CDA-huize, uitte gisteren in 'Buitenhof' stevige kritiek op zijn partij.

Het CDA zou onzichtbaar zijn in het kabinet vanwege de gedoogsteun van de PVV.

Er wordt volgens Wijffels onvoldoende werk gemaakt van sociale vernieuwing of de ecologische agenda.

De aanpak van de eurocrisis en het pensioenakkoord zouden door de constructie met de PVV moeizaam verlopen. Wijffels verwacht niet dat dit kabinet het lang volhoudt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden