Financiële positie beeldend kunstenaars laat ondanks stijging omzet te wensen over

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De financiële positie van beeldend kunstenaars blijft ongunstig. Hoewel hun totale omzet stijgt, had in 1995 bijna tachtig procent van de kunstenaars een inkomen onder het bijstandsniveau. Dat houdt in dat ze niet meer dan maximaal 15 000 gulden per jaar omzetten.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'De financiële positie van beeldend kunstenaars 1993 - 1995', dat in opdracht van het ministerie van OCW verricht is door de Stichting voor economisch onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (SEO). Het onderzoek, dat nu voor het derde achtereenvolgende jaar is uitgevoerd, bestaat uit een enquête onder 516 kunstenaars.

Voor zo'n veertig procent van de beeldend kunstenaars waren in 1995 de beroepskosten hoger dan de totale omzet uit beeldende kunst. Die omzet bedroeg in 1995 233 miljoen gulden; in 1994 was dat 187 miljoen en in 1993 202 miljoen. Onder omzet verstaat SEO ook subsidies en de inkomsten uit lesgeven.

Het aandeel beeldend kunstenaars in de bijstand neemt gestaag af. In 1995 had 37 procent van de onderzochte kunstenaars een bijstandsuitkering, terwijl dat in 1993 nog vijftig was. Als verklaring noemt SEO het feit dat meer beeldend kunstenaars van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst een basisstipendium hebben gekregen. Deze regeling, die een tijdelijke aanvulling op het inkomen behelst, bestaat sinds januari 1994.

Het totale bedrag aan verkopen van vrij werk is in 1995 gestegen tot bijna 81 miljoen gulden, tegen 73 miljoen in 1993. Vrij werk is in 1995 vooral gekocht door particulieren; zij namen een kwart van de totale omzet voor hun rekening. SEO verklaart hun inbreng vooral uit de economisch betere omstandigheden. De verkoop wordt in toenemende mate gerealiseerd via een galerie of kunsthandel.

Het totaalbedrag aan opdrachten is gestegen van 44 miljoen in 1993 naar 57 miljoen in 1995. Vooral ministeries verstrekken de laatste jaren steeds meer opdrachten. Het aandeel van de musea op het totaal, ruim drie ton, is inmiddels vrijwel te verwaarlozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden