Financiele nood stijgt hoog in kelder van eerste divisie

AMSTERDAM - Bij zeker vier clubs uit de eerste divisie van het betaalde voetbal is de financiele nood zo hoog gestegen, dat het vooralsnog twijfelachtig is of de KNVB een licentie voor het spelen van betaald voetbal in het seizoen 19921993 zal verstrekken. De grootste probleemgevallen zijn Wageningen, VCV Zeeland, Haarlem en Veendam.

Van deze vier clubs hebben Wageningen en VCV Zeeland inmiddels een beroep gedaan op het waarborgfonds van het profvoetbal. Dit fonds is er niet in de eerste plaats op gericht de financiele problemen van de clubs te verhelpen, maar dient als waarborg voor het uitspelen van de competitie. Clubs die niet meer in staat zijn hun personeel te betalen, kunnen maximaal 350 000 gulden lenen uit dit fonds. Deze nood-aanvraag verkleint gelijktijdig de kans op een nieuwe licentie. De KNVB beziet Wageningen en VCV Zeeland onderwijl als 'krepeergevallen' en acht de kans op voortzetting van betaald voetbal door die clubs niet groot. In Wageningen zijn de problemen zodanig dat de spelers al geruime tijd geen salaris meer ontvangen. De fiscus heeft het faillissement aangevraagd van de club, die dit seizoen in de eerste divisie aanvankelijk bovenin meedraaide, maar nu is afgezakt naar de middenmoot en nauwelijks nog toeschouwers trekt. De belasting heeft het faillissement aangevraagd, nadat Wageningen de afspraken over het aflossen van een schuld ter hoogte van 900 000 gulden niet nakwam. Een curator is als bewindvoerder aangesteld.

Onduidelijk

Volgens Wageningen-secretaris Rien Bor is de situatie "dramatisch en ook onduidelijk" . De onduidelijkheid zit hem in het feit dat de fiscus wel genegen is mee te praten over een nieuwe sanering, maar anderzijds vasthoudt aan een faillissement. Bor: "Er wordt momenteel druk overlegd tussen de club, de KNVB, de VVCS en de fiscus. We mogen van de KNVB in principe wel failliet gaan, maar als vervolgens een nieuwe stichting in Wageningen de proflicentie wil, zal die wel oude schulden moeten overnemen. Het is een complexe zaak, waarbij met alle schuldeisers een regeling getroffen moet worden. Op dit moment is niet te zeggen of we doorgaan met betaald voetbal en evenmin of we al dan niet failliet gaan."

Niet bekend

In Haarlem wordt via een door de Kamer van koophandel gesteunde actie onder het regionale bedrijfsleven getracht, alsnog brede steun voor de plaatselijke eerste-divisieclub te vinden. Haarlem heeft al een bankschuld van 900 000 gulden en komt over dit seizoen voorts uit op een tekort van 450 000 gulden. Met het vertrek van commercieel manager Barry Hughes blijkt een groot aantal sponsors te hebben afgehaakt. Enkele maanden geleden heeft secretaris Frans Bastiaenen al gezegd dat een afscheid van het profvoetbal niet uitgesloten is.

Aanzienlijk bedrag

Penningmeester Peter van Meel bevestigt het bestaan van die vrees in zeker opzicht: "Het is onmogelijk een miljoen te bezuinigen. Om nog betaald voetbal te spelen is een begroting van 1,3 miljoen gulden minimaal noodzakelijk. Om die minimale begroting te halen moet nog een aanzienlijk gat worden gedicht. Nee, ik zeg niet om hoeveel het gaat, het is een aanzienlijk bedrag. We zijn wel optimistisch, maar het is anderzijds een voorbarige conclusie om er nu al vanuit te gaan dat Haarlem ook volgend seizoen weer betaald voetbal speelt."

Haarlem, dat in 1990 na negen jaar uit de eredivisie degradeerde, trekt nauwelijks meer toeschouwers dan de top-amateurclubs uit de nabije omgeving - RCH en EDO - die bovenin meedraaien in de hoofdklasse A. Haarlem speelt gemiddeld voor amper vijftienhonderd belangstellenden. Een enquete heeft onlangs uitgewezen dat de mensen Haarlem links laten liggen omdat a) de spelersgroep niet aanspreekt en b) het stadion uiterst ongezellig is. Toch is dat stadion een belangrijk struikelblok voor de al jaren levende gedachte aan een fusie met streekgenoot Telstar. De twee clubs jagen veelal op dezelfde spelers en dezelfde sponsors. Telstar, een fusieprodukt uit 1963 van Stormvogels (IJmuiden) en VSV (Velsen) wil echter in geen geval van Sportpark Schoonenberg verdwijnen. Haarlem zit vast aan de eigen accommodatie, waar enkele jaren geleden fors is geinvesteerd in een nieuwe hoofdtribune.

Zorgelijk

Het weekblad Voetbal International heeft vorige week berekend dat de totale schuld in het betaalde voetbal is opgelopen tot ruim 70 miljoen gulden. De tekorten over dit seizoen bedragen ruim 7,5 miljoen gulden; 4,4 miljoen in de eredivisie, 3,2 miljoen in de eerste divisie. In die eerste divisie is Veendam dus ook een duidelijke probleemclub. Het tekort over dit seizoen wordt op een half miljoen geschat. In Voetbal International heeft voorzitter Chris Arlman openlijk getwijfeld aan de overlevingskansen van zijn club in het betaalde voetbal: "Of het voortbestaan van de club bedreigd wordt, valt op dit moment moeilijk te zeggen. Misschien dat ik die vraag over een maand wel bevestigend moet beantwoorden. De situatie is in elk geval uiterst zorgelijk."

Voor 15 mei moet duidelijk zijn of clubs doorgaan of stoppen met het spelen van betaald voetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden