Financiële meevallers smeerolie in coalitie

Nu de economie weer voorzichtig aantrekt, is er ook ruimte om ongemakken weg te nemen bij de coalitiepartners. Minister Dijsselbloem kan relatief eenvoudig op de huidige begroting een half miljard euro vinden, die uiteindelijk als smeerolie tussen PvdA en VVD ging werken.

De lagere heffingskorting voor midden- en hogere inkomens (van 40.000 euro tot ruim een ton) kan uit de lopende begroting gefinancierd worden, stelde Dijsselbloem gisteren vanuit Athene, waar de ministers van financiën vergaderden. Aanvullende bezuinigingen, waarvan de VVD uit voorzorg alvast eiste dat Defensie, Infrastructuur en Veiligheid daarvan gevrijwaard zouden blijven, zijn volgens de bewindsman niet nodig.

Het kabinet begint de vruchten te plukken van de zeer behoedzame begroting voor dit jaar. In de inkomsten uit belastingen zitten sowieso meevallers, zoals ook bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van maandag. Inkomstenmeevallers dienen volgens het regeerakkoord gebruikt te worden voor verlaging van het tekort en van de overheidsschuld.

De meevallers dienen zich dus voor te doen bij de uitgavenkant van de begroting, wil het kabinet ze voor andere uitgaven gebruiken. Die hebben zich al voorgedaan bij de kinderopvang en volgens de voortekenen is dat ook dit jaar het geval. Daarnaast, zo wordt in Den Haag verondersteld, zouden er voordelen ontstaan bij de sociale zekerheid.

De zegen, die Jeroen Dijsselbloem gaf aan het coalitieakkoord, wijst er bovendien op dat de minister van financiën ervan uitgaat dat de meevallers op de begroting geen incident zijn, maar jaar op jaar terug zullen komen. Een structurele meevaller, in jargon.

De arbeidskorting voor de middeninkomens levert een belastingvoordeel op van 300 euro netto voor mensen met een inkomen vanaf 40.000 euro. Juist via de arbeidskorting verkleinde het kabinet de inkomensverschillen aanvankelijk. Het nettovoordeel van die vaste aftrekpost in de inkomstenbelasting werd kleiner naarmate het inkomens hoger was. Dat effect wordt nu grotendeels teruggedraaid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden