Financieel topman Delta Lloyd treedt terug

Emiel Roozen tijdens de opening van de beurs op Wall Street (2012). Beeld afp
Emiel Roozen tijdens de opening van de beurs op Wall Street (2012).Beeld afp

Topman Emiel Roozen van verzekeraar Delta Lloyd treedt per direct terug, ook al mocht hij van de rechter voorlopig aanblijven. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, vertrekt.

'In het belang van de vennootschap' heeft Roozen besloten terug te treden, meldt Delta Lloyd vandaag in een verklaring.

De bestuursrechter van de rechtbank oordeelde afgelopen vrijdag nog dat heenzending van de financieel directeur voor bepaalde tijd achterwege kon blijven. De Nederlandsche Bank (DNB) had het vertrek van Roozen geëist, uiterlijk 1 januari 2016. De toezichthouder vond hem niet langer geschikt voor zijn functie, omdat hij onvoldoende scoort op de competenties 'helikopterzicht en oordeelsvorming, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid'.

Boete
De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorige week verder dat de miljoenenboete van DNB aan verzekeraar Delta Lloyd terecht is opgelegd, maar dat de boete met 120.000 euro werd verlaagd naar 22,7 miljoen euro.

De boete werd opgelegd omdat de verzekeraar misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. Het financiële voordeel dat daardoor werd behaald, geschat op 21,6 miljoen euro, zou Delta Lloyd moeten inleveren. Daar kwam een boete van 1,2 miljoen euro bovenop. Voor zover bekend is het de hoogste boete ooit door DNB aan een financiële instelling opgelegd.

'Ik trek mijn conclusies'
Ook commissaris Frijns vertrekt per 1 oktober. "Ik trek mijn conclusies dat de rechter de feiten zo anders heeft beoordeeld dan de raad van commissarissen en stel mijn positie als voorzitter ter beschikking", zei hij.

Delta Lloyd gaat zijn aandeelhouders bijeenroepen om de vacatures opnieuw te vullen. In de tussentijd wordt de portefeuille van Roozen verdeeld onder de leden van de raad van bestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden