Financieel hoogvlieger Jan Hommen wordt niet gewoon de achtste commissaris van Ahold

*Jan Hommen wordt de achtste commissaris bij Ahold. Acht, dat lijkt wat veel en dus dringt zich de vraag op of Hommen wordt klaargestoomd voor de raad van bestuur. Dan ligt de vergelijking voor de hand met Ad Scheepbouwer en KPN. De man die van het kleine PTT Post het mondiale concern TPG maakte, was commissaris bij KPN en werd in september 2001 de nieuwe topman die dat telecombedrijf van de ondergang mocht redden.

Vincent Dekker

Jan Hommen is momenteel vice-voorzitter en financieel bestuurder van Philips. ,,En dat wil hij beslist blijven'', aldus een zegsman van Philips. Ahold moet dus op zoek naar een andere vervanger van de maandag vertrokken Cees van der Hoeven. Maar ondertussen kan Hommen voor het supermarktconcern toch veel meer worden dan 'gewoon' de achtste commissaris.

De 59-jarige Hommen heeft zijn hele carrière gewijd aan cijfers. Als 27-jarige begon hij met het controleren van de boeken van Lips Aluminium, om vier jaar later, in 1974, financieel directeur van de nieuwe eigenaar Alcoa-Nederland te worden. Deze Aluminum Company of America haalt hem al gauw naar de Verenigde Staten, waar hij in 1978 begint aan een tocht omhoog. Vanaf 1991 is hij als hoogste financiële man en uitvoerend tweede man bij Alcoa een van de hoogst geplaatste Nederlandse managers in buitenlandse dienst.

Philips strikt hem in 1997 als opvolger van Dudley Eustace, een aimabele, creatieve en humoristische Brit. De overgang naar de degelijke en weinig sprankelende Hommen is voor de buitenwacht groot. Maar Hommen doet achter de schermen zijn werk goed. 'Zorg ervoor dat je zo min mogelijk geld nodig hebt', lijkt zijn credo. Zaken waarin miljarden aan bedrijfsgeld zaten, zoals grote voorraden en eigen fabrieken, zijn in zes jaar Hommen afgebouwd.

Hommen heeft de ambitie niet om Ahold te leiden. En een financieel manager tot algemeen topman maken wordt ook niet altijd als ideale keus gezien. De man die op de centen moet passen zou weleens een te beperkte blik op de wereld kunnen hebben, wordt dan gezegd. Dat hoeft niet zo te zijn, getuige nota bene Aholds gevallen ster Cees van der Hoeven. Die begon ook als financieel bestuurder en trok vervolgens zó succesvol bij Ahold de kar dat hij tot de meest gelauwerde manager van Nederland werd.

Hoe dan ook kan Ahold, dat met Van der Hoeven maandag ook zijn financiële bestuurder Michiel Meurs verloor, wel wat creativiteit op het financiële vlak gebruiken. De komende jaren moeten miljarden aan schulden worden afgelost. Daarvoor kan Ahold leren van Philips, dat er tien jaar geleden veel slechter voorstond dan Ahold nu. Het elektronicaconcern heeft niet alleen voorraden verkleind en fabrieken afgestoten, maar ook complete divisies verkocht of in joint-ventures ondergebracht en dochterbedrijven eigen beursnoteringen gegeven. Het laatste levert niet alleen geld op op het moment dat er aandelen worden verkocht, maar ook een bruikbare waardering van zo'n dochter. Terwijl Philips het moeilijk had, zag het zijn eigen vermogen soms groter worden. Louter omdat een dochterbedrijf op de beurs meer waard werd.

Eigenlijk heeft Ahold als opvolger van Van der Hoeven een nieuwe Van der Hoeven nodig, zo lieten experts dinsdag in deze krant weten. Hommen voldoet aardig aan dat criterium, en kan bovendien op het vertrouwen rekenen van de financiële wereld, waar Ahold zo dringend om verlegen zit.

Hommen wil de kar echter niet trekken. Dus moeten zijn collega-commissarissen op zoek naar nog een derde Van der Hoeven. Hommen wordt zo niet de Ad Scheepbouwer maar wel de Dudley Eustace van Ahold. Hommens voorganger bij Philips, Eustace, is commissaris bij KPN en de financiële wederopstanding van dat concern zal op zijn minst voor een deel te danken zijn aan diens Britse creativiteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden